Potrebno poboljšati status asistenata u nastavi

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA - Asistenti u nastavi, nevidljivi "prosvjetni radnici rade u školi sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Posao je izuzetno zahtjevan, a plata 437 KM.

- Asistenti rade na ugovor o djelu i to povlači za sobom i pravni osnov, a možemo ga naći u Zakonu o obligacijama. Nisu angažovani na temelju Zakona o radu, nemaju mogućnost za ostvarivanje penzionog osiguranja zato što se angažuju kao podrška učenicima - izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje  Nataša Cvijanović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Cvijanović je podsjetila da se pitanje asistenata i uključivanje podrške učenicima koji ih trebaju pojavila 2010. godine.

Predsjednik Sindikata ONK Republike Srpske Dragan Gnjatić je istakao da je potrebno poboljšati status asistenata.

- Ako ti ljudi budu dobro i korektno plaćeni, oni će ostati ovdje i raditi taj posao. Sigurno je da daju sebe na najbolji mogući način i to se mora poštovati. Moramo naći način da im se pomogne jer napuštaju ove prostore. To je težak i zahtjevan posao - rekao je Gnjatić.

Dragan Popović ima blizance kojima je potrebna podrška asistenta.

- Kada moja djeca nemaju asistenta, ne šaljem ih na nastavu jer nisu u stanju da je samostalno prate. Asistenti rade na pripremi materijala, brinu o djeci i zaista učestvuju u nastavnom procesu na vrhunski način - poručio je Popović, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana