Potpisani ugovori za 90 projekata za povratnike i raseljena lica

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Predstavnici Ministrstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Fonda za povratak i Komisije za izbjegla i raseljena lica BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovore sa korisnicima 90 projekata za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici u ukupnom iznosu od 2.142.704 KM.

Ugovore su potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, direktor Fonda Bojan Ninković i predsjednik Komisije Davor Čordaš.

Hurtić je rekao da je javni poziv raspisan u decembru, te da je zahtjeva bilo u vrijednosti od oko 60 miliona KM, ali da nisu mogli svi projekti da prođu.

On je dodao da je od ukupnog iznosa, 1.200.000 KM otišlo opštinama i gradovima, a oko 900.000 KM vjerskim zajednicama.

"Važna stvar je što će ove godine biti monitoring na svakom projektu koji bude rađen. Rekao sam načelnicima koji nisu prije implementirali sredstva koja su dobili u ranijim godinama, da će taj ugovor biti raskinut", izjavio je Hurtić novinarima.

Čordaš je naglasio da se još jednom pokazalo da je potreba kategorija raseljenih i izbjeglih osoba puno veća nego što imaju sredstava.

"Apelujem da svi to i uvažimo i da sredstva iz 2024. godine budu veća, jer vidimo da smo uspjeli da podijelimo 2.142.704 KM. Pokušavamo sa to sredstava zadovoljiti i entitetske, nacionalne i sve druge potrebe", naglasio je Čordaš koji je i direktor Republičkog sekretarijata za izbjegla lica i migracije Republike Srpske.

Ninković je istakao da su potpisali Sporazum o saradnji za realizaciju projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije u naseljima gdje žive raseljene osobe i povratnici, za otprilike 40 opština i gradova i vjerskih zajednica.

"Realizacija svih projekata ima rok koji opštine, gradovi i predstavnici vjerskih zajednica treba da ispoštuju", dodao je Ninković.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević zahvalio je za korektnu i uspješnu saradnju između grada i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

"Grad Doboj je prepoznatljiv i otišao je daleko u realizaciji ovakvih projekata u vezi sa izbjegličkom populacijom i raseljena lica. Nema malih i velikih projekata, samo da ih bude što više", poručio je Kovačević.

Projekte je odobrila Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH na osnovu javnog poziva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana