Potpisane izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u prosvjeti i kulturi

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Srpske.

Trivićeva je istakla da je izmjenama ovog ugovora pristupljeno zbog obaveze usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu Republike Srpske.

"Imali smo i obavezu da, prema odluci Ustavnog suda, ono što je propisano uputstvom u smislu obračuna naknade prevoza zaposlenih prenesemo u kolektivni ugovor. Definisano je i uvođenje naknade za elektronske administratore u školama. Definisali smo i da glumac prvak ima uvećanje osnovne plate u iznosu 30 odsto", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da Ministarstvo sa Sindikatom razgovara o donošenju novog, ili izmjenama postojećeg, kolektivnog ugovora u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. "Usaglasili smo sa Sindikatom da nam u dogledno vrijeme dostavi prijedlog posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama, koji se odnosi na javne i privatne ustanove", rekla je Trivićeva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o problemu grijanja u banjalučkoj Gimnaziji, Trivićeva je rekla da je Ministarstvo prosvjete i kulture informisano o pucanju cijevi za grijanje u ovoj školi.

"Tražili smo od Gimnazije da dostave predračun za radove. Poslali smo inženjere da to procijene, a dobila sam nezvaničnu informaciju da je grad Banjaluka odredio budžet kojim će se sanirati kompletne cijevi. Ministarstvo je odobrilo sredstva Gimnaziji za rekonsturkciju vanjske stolarije", naglasila je Trivićeva.

Gnjatić je rekao da Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske nastavlja da radi na poboljšanju materijalnog i socijalnog statusa radnika koje predstavljaju.

"Važeći kolektivni ugovor ističe u avgustu i do tada imamo dogovor da određene stvari popravimo. Sigurno će biti zadovoljni oni koje predstavljamo", poručio je Gnjatić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana