Potpisan sporazum o usklađivanju koeficijenata radnika sa visokom stručnom spremom

Srna
Potpisan sporazum o usklađivanju koeficijenata radnika sa visokom stručnom spremom

BANjALUKA- Novi sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture, koji obuhvata 13.792 radnika, potpisan je danas u Banjaluci, a primjenjivaće se od 1. januara naredne godine.

Sporazum su potpisali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem.

Stojičićeva je pojasnila da je u Sporazumu definisano izjednačavanje sedam platnih koeficijenata u rasponu od 20,8 do 23,7 i usklađivaće se sa najnižim platnim koeficijentom visoke stručne spreme u upravi, koji iznosi 24,86 u bruto iznosu.

Ona je istakla da je sporazum obavezao Vladu i Sindikat da zajedno rade na njegovoj realizaciji.

Budimir je rekao da obrazovanje ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da poptisivanje Sporazuma ukazuje na opredijeljenost Vlade da i u teškim finansijskim prilikama iznalazi sredstva kako bi povećala i izjednačila plate radnicima sa visokom stručnom spremom.

"Ovim Republika Srpska pokazuje da je stabilna i finansijski jaka, te da može da servisira sve svoje obaveze, tako da svi koji se raduju eventualno lošim finansijskim vremenima za Srpsku neće biti srećni", istakao je Budimir.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Republike Srpske našla mogućnost da potpiše Sporazum na osnovu kojeg će određene kategorije radnika dobiti na plati između 67 KM i 100 KM.

"Njegova primjena će biti od 1. januara 2024. godine i očekujemo da se taj proces završi za dvije godine", napomenuo je Gnjatić i dodao da će Sindikat nastaviti da kroz pregovore napravi iskorak i donese boljitak za radnike drugih stručnih sprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana