Potpisan sporazum o bratimljenju Trebinja i Herceg Novog

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisali su u Herceg Novom Sporazum o bratimljenju i saradnji koji treba da doprinese još boljoj saradnji dva susjedna grada.

Ćurić je rekao da je ovaj sporazum formalno-pravni akt kojim se potvrđuje dosadašnja saradnja dva grada i trasira put za budućnost. 

"Naša dva grada povezuju kulturna, sportska, privredna i turistička saradnja, ali i iste vrijednosti, kultura i istorija", istakao je Ćurić. 

On je naglasio da su Crnogorci i Hercegovci, kao dio srpskog naroda, uvijek kroz istoriju bili na jednoj strani. 

"I kada je bilo lijepo, ali i kada se trebalo suprotstaviti onima koji su imali želju da nas istrijebe, a naša vjekovna ognjišta prepuste nekim drugim nacijama - bili smo zajedno, složni i odlučni da sudbinu našeg naroda ne prepuštamo drugima na odlučivanje, već da se za nju borimo i izborimo", poručio je Ćurić. 

On je naglasio da se mora međusobno pomagati, brinuti i biti tu kada je najpotrebnije i najteže, ističući da se samo zajednički može stvarati budućnost. 

"Tako se prepoznaju ne samo iskreni prijatelji, nego i braća. A šta bi drugo bili Trebinjci i Novljani nego iskrena braća, spremna da podrže jedni druge. Trebinje je otvoren grad koji ima svoje `ja` i koji i te kako zna da samo `mi`, odnosno zajedno, možemo stvarati budućnost. Zato je to `mi` iznad svega i ne smijemo dozvoliti da nas ideologije pojedinaca i njihova lična htjenja bilo kada udalje ili ne daj Bože posvađaju. Bio bi to naš veliki grijeh prema precima, koji su se zajedno borili za slobodu u kojoj danas uživamo", istakao je Ćurić. 

Katić je rekao da je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju i saradnji velika čast i privilegija, ali i potvrda vjekovnog prijateljstva, bratskog odnosa dva grada i jakih veza među građanima. 

"Sporazum vidimo kao još čvršće obećanje da ćemo jedni drugima biti podrška zarad boljitka i prosperiteta sadašnjih i budućih generacija. Nemoguće je kroz istoriju zamisliti Herceg Novi bez Trebinja i obrnuto, još od vremena osnivanja gradova, preko utočišta za tvrdoške monahe u manastiru Savina sve do danas kada smo ukinuli naplatne rampe i očekujemo spajanje dva granična prelaza", naveo je Katić. 

On očekuje dodatnu saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede, kulture, sporta, zajedničkog učešća u prekograničnim IPA projektima i valorizacije planinskog masiva Orjen. 

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici javnog i privrednog života iz oba grada, a prethodilo mu je usvajanje odluka o bratimljenju i saradnji koje su usvojili lokalni parlamenti Trebinja i Herceg Novog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana