Potpisan javni poziv poslodavcima za korištenje sredstava po programima zapošljavanja

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Srpske Damjan Škipina potpisali su danas javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korištenje sredstava po programima zapošljavnja za ovu godinu.

Škipina je istakao da će javni poziv biti objavljen sutra i da mogu konkurisati svi poslodavci i nezaposlena lica.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske usvojila Akcioni plan zapošljavnja za 2024. godinu vrijedan 10 miliona KM, od čega je pet miliona KM namijenjeno za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika, dok će pet miliona biti raspoređeno kroz tri komponente.

“Prva komponenta biće zapošljavanje kod postojećih poslodavaca u vrijednosti od 2.900.000 KM, druga komponenta samozapošljavanje u vrijednosti od 1.800.000 KM, dok se treća odnosi na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage”, pojasnio je Škipina.

On ističe da će javni poziv za pripravnike biti otvoren 15 dana, poziv za zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje biće otvoren mjesec dana,
dok će ova komponenta za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radne snage biti otvorena do kraja godine.

Škipina se nada da će kroz ove projekte, kako kaže, zadovoljiti što veći broj lica, jer se na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje nalazi 3.200 lica nezaposlenih sa visokom stručnom spremom.

“Nadamo se da ćemo i novi Akcioni plan naredne godine realizovati u nekom ranijem periodu, tako da zadovoljimo što veći broj korisnika, odnosno lica na evidenciji”, rekao je Škipina.

Egić je izrazio zadovoljstvo što su danas potpisali javni poziv kako bi poslodavci i nezaposleni mogli da se prijave za određene projekte zapošljavnja.

On je naglasio da su danas razgovarali i o boračkoj populaciji i da je upoznat da Gradska uprava Istočno Sarajevo ima veoma dobru saradnju sa boračkim organizacijama i sa svim drugim organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i gđe mogu da ostvare dopunska prava.

Egić je istakao da je njegova saradnja sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i Gradskom upravom na visokom nivou, te da su danas razgovarali o idejama boračkih organizacija.

On je rekao da je gradonačelnika upoznao da je objavljen javni poziv za izgradnju spomenika na koji mogu da konkurišu sa svojim idejama i projektima.

Egić je naglasio da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, odnosno Vlada Republike Srpska obezbijediti dovoljno sredstava i da se nada da će zajedno na zadovoljstvo svih biti realizovani projekti.

Ćosić je zahvalio ministru Egiću za dosadašnju saradnju, istakavši da su i danas razgovarali o programima zapošljavanja, kao i o saradnji sa boračkom populacijom.

On je naglasio da Gradska uprava ima kontinuiranu saradnju sa šest boračkih organizacija u opštinama u sastavu grada, kao i regionalnom boračkom organizacijom.

Ćosić je dodao da su na današnjem sastanku razgovarali o izradnji spomenika i dogovorili da Opštinska boračka organizacija kod resornog ministarstva konkuriše sa projektom izgradnje spomenika žrtvama ustaškog zločina u Drugom svjetskom ratu u Jelovicama.

“Taj projekat je već gotov i mislim da je vrijeme da se krene u prikupljanje sredstava i drago mi je što je ministar izrazio spremnost da to podrži”, rekao je Ćosić.

On je naveo da će i u opštini Istočno Novo Sarajevo, na prijedlog načelnika Jovana Katića i Boračke organizacije, u šta će se uključiti i grad Istočno Sarajevo, graditi centralno spomen-obilježje.

Ćosić je istakao da su sa ministrom obišli i lokaciju izgradnje spomen-obilježja posvećenog srpskim civilima stradalim u 20. vijeku, što realizuje Boračka organizacija, uz podršku Vlade Republike Srpske i Gradske i Opštinske uprave, čija prva faza izgradnje bi trebalo da bude završena u septembru.

“To je jedinstveno đelovanja ministarstva, Gradske uprave i opštinskih uprava u sastavu grada Istočno Sarajevo”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava ima grant od 200.000 KM koji je namijenjen za sve borce putem boračkih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana