Potomci čeških doseljenika u Srbac proslavili jubilej: Običaje čuvaju već 130 godina

Dejan Jovičić
Potomci čeških doseljenika u Srbac proslavili jubilej: Običaje čuvaju već 130 godina

SRBAC - Češki doseljenici koji su prije tačno 130 godina, u okviru austrougarskog plana naseljavanja seljaka, osnovali selo Nova Ves kod Srpca donijeli su sa sobom običaje koji su ostali sačuvani do danas, iako sada svega petnaestak njihovih potomaka živi u ovom mjestu i to u osam domaćinstava. 

Da bi zajedno obilježili veliki jubilej, proslavi u ovom pitomom podmotajičkom selu pridružilo se više od stotinu članova udruženja “Češka besjeda” iz Slavonskog Broda, Prijedora, Prnjavora i Banjaluke, čiji preci su takođe naseljavali ovo područje i izgradili lokalnu infrastrukturu. 

Među njima je bio i doktor ekonomskih nauka Željko Vaško iz Banjaluke, koji se prisjetio doseljavanja prvih 25 porodica iz Češke i Moravske oblasti 1894. godine, koji su stigli u nenaseljeni dio opštine Srbac, gdje su osnovali naselje Novo Selo, što u prevodu znači Nova Ves. 

Vaško, koji je ovdje rođen, kaže da su Česi ostavili veliki trag i ističe da je ovo jedna od rijetkih lokalnih zajednica, osim Prijedora, u kojoj imaju svoju crkvu i društveni dom. 

- Vjerno čuvamo našu tradiciju, kulturu i jezik i održavamo druženja barem jednom godišnje, a ovaj put okupilo se čak pet naših generacija. Kada češka pjesma prestane i kada se češki jezik ne bude čuo, nestaće i nas, što ne smijemo dozvoliti - rekao je Vaško.

Ivan Kratofil iz Srpca, koji je zakoračio u osmu deceniju života, kaže da je njegov djed bio među osnivačima sela, a stigao je trbuhom za kruhom, kao dječak od 14 godina.

- Prije dolaska naši preci su živjeli dvadesetak godina u Rusiji i kada im je u posjetu došao car Nikolaj Romanov rekao im je da bi trebalo da pređu na pravoslavnu vjeru. Tu su se predomišljali pa su otišli kod Marije Terezije u Austrougarsku i ona im je predložila da dođu i slobodno nasele ovo područje. Jedan dio njih se nedugo nakon toga odvojio i odselio u Maćino Brdo kod Prnjavora, a drugi su nastavili sa izgradnjom sela - rekao je Ivan, koji ima tri kćerke i četiri unuka.

Predsjednik udruženja “Češka besjeda” iz Nove Vesi Vjekoslav Kratofil kaže da je u selu nekada živjelo više od 150 Čeha, a sada su uglavnom ostala samo staračka domaćinstva. 

- Raseljavanje je krenulo pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, a nastavilo se sedamdesetih, kada su mladi po završetku školovanja prvo odlazili u industrijske centre širom BiH i Hrvatske, a kasnijih godina u Austriju i Njemačku. Potomci prvih doseljenika danas žive na svim kontinentima - rekao je on.

Ludmila Bureš, koja je sa suprugom provela 60 godina živeći i radeći u Zenici, kaže da nikada nije zaboravila rodno selo, odakle oboje vode porijeklo.

- Sjećam se i danas druženja i igranki u domu, gdje je moj brat svirao harmoniku u orkestru, a nismo zaboravili ni tradicionalne češke specijalitete koje i danas često pripremamo, poput knedli i raznih jela od sirovog krompira - rekla je Ludmila.

Tradiciju godišnjih okupljanja Čeha sa naših prostora čuvaju i u Slavonskom Brodu, gdje živi oko 200 pripadnika ove nacionalne manjine, od čega je njih 80 učlanjeno u “Češku besjedu”. 

Predsjednica udruženja Jarmila Rajković kaže da najveći broj njih vodi porijeklo iz Nove Vesi, a jedan dio iz Maćinog Brda i Dervente.

- Nismo zaboravili stare pjesme naših djedova i baka i često ih izvodimo na ovakvim skupovima obučeni u narodne nošnje. Nažalost primjetno je da nas je sve manje i činimo sve da tradicija ne bude ugašena - rekla je Jarmila.

Druženju Čeha u Novoj Vesi prisustvovali su i zamjenik ambasadora Češke Republike u BiH Jozef Zrzavecki, predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS Franjo Rover i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana