Postavljena “Pametna biciklistička tačka”

Srna
Foto: Srna

HAN PIJESAK - Na Han Pijesku je, s ciljem unapređenja ponude za planinare, ljubitelje prirode i brdskog biciklizma koji dolaze u ove krajeve, postavljena "Pametna biciklistička tačka" na kojoj je moguće otkloniti sitne kvarove na biciklu, te dopuniti mobilni telefon i električni bicikl, rečeno je Srni u Planinarskom društvu "Javor - Sunčana planina".

Predsjednik ovog društva Boban Matić rekao je da se ova tačka nalazi u gradskom naselju Han Pijesak, uz magistralni put Sarajevo-Zvornik, a postavljena je u okviru realizacije projekta "Tražite savršeno mjesto - posjetite Javor".

Matić je rekao da je već definisana kompletna biciklističko-pješačka staza, koja će, prema planu projekta, do kraja godine biti uređena i označena putokozima.

Prema njegovim riječima, staza dugačka tridesetak kilometara vodi sa Han Pogleda preko Dolova, u Vikend-naselju kod Han Pijeska presijeca magistralni put na skretanju prema Karauli, zatim preko Crne Rijeke silazi u Ljeskovac, vodi do Planinarske kolibe u Kusačama, a potom preko Mironje pored objekata "Braće Kosorić", jednog od partnera u projektu, vraća se do Han Pijeska.

On je podsjetio da je hanpijesačko Planinarsko društvo ranije od donatora u okviru ovog programa dobilo 10 bicikala koja mogu iznajmljivati gostima i 30 pari krplji za one koji vole pješačenje po snijegu.

"Pozivamo sve planinare, ljubitelje prirode i vožnje biciklom na brdsko-planinaskim predjelima da posjete planinu Javor, o čijim ljepotama krajolika dovoljno govori dodatni naziv žSunčana planinaž, te da sa članovima našeg društva biciklima ljeti i zimi sa krpljama uživamo u prirodnim ljepotama ovog kraja", poručio je Matić.

Matić je istakao da ovo društvo nudi uspon na vrh planine Javor-Veliki Žep nadmorske visine 1.537 metara, te izlete do kanjona Drine i posjetu istorijskim lokalitetima poput čuvenog mosta na Žepi ili Srpskog vojničkog groblja "Vrani Kamen" iz Velikog rata, kao i smještaj u planinarskoj kolibi u blizini Han Pijeska.

Načelnik Odjeljenja za upravljanje razvojem, privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Han Pijesak Slavica Ašonja rekla je Srni da je vrijednost lokalnog projekta 201.620 KM, bez PDV-a, od čega je grant 173.000 KM, a ostalo je obaveza opštine i četiri partnera u projektu koji učestvuju sa po 15 odsto od vrijednosti.

Ašonja je istakla da projekat sprovodi opština Han Pijesak sa partnerima - restoranom "Pogled", seoskim smještajem "Braća Kosorić", porodičnim poljoprivrednim gazdinstvom Nade Maksimović i Planinarskim društvom "Javor-Sunačana planina".

Projekat se realizuje o okviru projekta "EU za poljoprivredu", koji finansira EU, a sprovode Razvojni program UN /UNDP/ u BiH i Češka razvojna agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana