Poštanske marke - čuvari kulturnog i istorijskog nasljeđa

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Poštanska marka kao mali ambasador cijelom svijetu priča o srpskom narodu, bogatstvu njegove istorije, kulture i običaja, ljepotama prirode i to je najveća vrijednost prigodnih maraka, istaknuto je danas u Banjaluci na otvaranju izložbe "Kulturno nasljeđe na poštanskim markama".

Izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove preduzeća "Pošte Srpske" Milenko Vučeta rekao je da je prva prigodna marka izdata 1994. godine povodom dana državnosti Srpske, sa motivom Svetog Stefana.

"Ovom izložbom sa ponosom predstavljamo lik i djela poznatih, kako nacionalnih tako i međunarodnih književnika, kompozitora, te kulturno istorijskih spomenika", rekao je Vučeta novinarima prije otvaranja izložbe.

On je napomenuo i da poštanska marka ostaje kao trajna vrijednost i pečat svim generacijama koje dolaze, jer na svoj način čuvaju jezik, kulturu, pismo i običaje.

Izložba je otvorena na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a dekan ovog fakulteta Biljana Babić je ukazala da kulturno nasljeđe čine sva dobra naslijeđena iz prošlosti koja neka zajednica prepoznaje kao svoju vrijednost.

"Čuvanje i briga za kulturno nasljeđe treba da su imperativ svakog društva, ustanove i pojedinca. Raznovrsni su načini prezentovanja kulturnog nasljeđa, što pokazuje i naša izložba", rekla je Babićeva.

Prorektor za kadrovske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci Dalibor Kesić rekao je da Filološki fakultet, osim izučavanja jezika, kako srpskog, tako i stranih, baštini i tradiciju izučavanja i čuvanja kulturnog nasljeđa i blaga.

"Lica poštanskih maraka nisu samo umjetnička ostvarenja, ona su istovremeno i svjedoci istorijskih epoha i značajnih ostvarenja. Upravo u tome i leži veliki potencijal za saradnju između obrazovnih institucija i ustanova poput preduzeća Pošte Srpske", rekao je Kesić.

Izložba je otvorena do 15. decembra. Ovo je jedna u nizu manifestacija kojom se obilježava 47 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana