Poslije četiri godine ponovo aktivna komisija za saradnju sa Uneskom

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Komisija za saradnju BiH sa Uneskom, poslije četiri godine pauze, održala je konstitutivnu sjednicu u Sarajevu, čime su stvoreni uslovi za realizaciju brojnih projekata.

Predsjednik Komisije je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak, a članovi, njih 19, imenovani su na prijedlog ministarstava sa nivoa BiH i entiteta nadležnih za pitanja iz domena rada Uneska.

Komisija je savjetodavno tijelo Savjeta ministara, a njena uloga je razmatranje pitanja međunarodne saradnje BiH i Uneska u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i informisanja.

Takođe, vrši razmjenu iskustava i znanja u ovim oblastima, te upoznaje institucije i organizacije u zemlji sa ciljevima i aktivnostima Uneska, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Posebna pažnja posvećuje se očuvanju i promociji dobara pod zaštitom Uneska, te pripremi nominacija za Listu svjetske baštine, Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Međunarodni registar “Pamćenje svijeta” i drugo.

Unesko je u proteklom periodu pružao značajnu podršku BiH realizacijom brojnih projekata i aktivnosti.

Osnovni modalitet saradnje i komunikacije sa ovom organizacijom građani i organizacije iz BiH mogu ostvariti putem Komisije za Unesko BiH.

Uspješna realizacija Unesko programa i aktivnosti u BiH olakšana je postojanjem Regionalne kancelarije ove organizacije u Veneciji i kancelarijom u Sarajevu, sa kojom Komisija za Unesko BiH ostvaruje jako dobru saradnju, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana