Poskupljuju drva i pelet: Koliko će građane BiH da košta grijna sezona

GS
Poskupljuju drva i pelet: Koliko će građane BiH da košta grijna sezona

Iako je ogrjev prilično jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, poput peleta i drva, ipak, na tržištu Evropske unije već je došlo do poremećaja, pa je pitanje dana kada će se to odraziti i na BiH.

Potvrđuje to Muhamed Helać iz kompanije “Drvosječa“, ističući da se cijene ne bi trebale mijenjati do konca ovog mjeseca.

„Nakon toga vrlo je moguće da dođe do poskupljenja, jer su tržišna previranja u Evropskoj uniji takva da cijene prilično rastu. Trudimo se da održimo trenutne cijene, međutim, pitanje je hoćemo li u tome uspjeti, ali, i ako dođe do poskupljenja, kod nas to neće biti više od 10 posto, tako da to ne bi trebao biti neki značajniji udar na građane. S druge strane, kako više ulazimo u zimu, obično i cijene ogrjeva rastu“; kaže Helać.

Naglašava da se značajan broj građana već pripremio za ovu sezonu grijanja, a najtraženiji su drvo, pelet i briketi.

Iscijepana drva

Kada je riječ o cijenama, iscijepana drva po metru, u paletama, koštaju 133 KM, dok je lani ta cijena bila 165 KM. Tona peleta prošle godine bila je 520, a sada je 367 maraka.

„To su i dalje vrlo povoljne cijene, pogotovo u poređenju s prethodnom godinom. Jedino je odnedavno poskupio drveni briket s 279 na 319 maraka po toni, budući da je za njim primarno velika potražnja i u Evropskoj uniji. Međutim, opet je to jeftinije nego lani, kada je koštao 450 KM“, dodaje Helać.

Kada je riječ o uglju, to je energent koji građani sve manje upotrebljavaju.

Prodaja putem oglasa

Ogrjev se može pronaći i jeftinije, putem brojnih internet-oglasnika. Na primjer, iscijepana drva složena u paletama koštaju između 120 i 260 KM.

U višu cijenu je uračunat prevoz, dok se ta usluga u jeftinijoj varijanti dodatno plaća. Tona peleta uglavnom košta 350 KM, a ovaj energent se prodaje i po vreći težine 15 kilograma, čija je cijena 7,50 KM, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana