Poskupljuje i šećer?

Nezavisne
Poskupljuje i šećer?

BANjALUKA, VIŠEGRAD - Nakon što se pojavila informacija da bi Hrvatska zbog suše mogla ostati bez šećera, zato što je uništeno više od 80 odsto roda šećere repe, naši sagovornici ističu da će se to i te kako odraziti na naše tržište, jer je upravo ova zemlja jedna od glavnih snabdjevača tržišta BiH ovom robom.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da BiH nema proizvodnju šećera, te da u potpunosti zavisimo od uvoza.

"Da li će doći do poskupljenja, zavisi isključivo od cijena u okruženju, Hrvatske i Srbije, koje imaju šećerane i koje imaju proizvodnju", kazao je Marinković i dodao da su to zemlje iz kojih BiH najviše uvozi.

Ističe da je zabilježen pad proizvodnje zbog suše i da su se pojavile brojne bolesti šećerne repe, a  definitivno će i prinos korijena šećerne repe biti smanjen i doći će sigurno do nedostataka sirovine.

"Na koji način će oni to nadoknaditi, vjerovatno će svaki vid nadoknade iziskivati i povećanje cijena u maloprodaji", kazao je Marinković, prenose Nezavisne.

Iz višegradske firme "Adria", koja proizvodi brend prefino i koja u svojoj ponudi ima i šećer u kocki, ističu da do sada nisu imali problema prilikom nabavka šećera.

"Ove godine do sada nismo imali problema u nabavci šećera zbog suše, vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu", kazali su iz firme "Adria" u istakli da se oni ne bave proizvodnjom, niti preradom šećera.

"U slučaju manjih količina šećerne repe, treba očekivati da dođe do povećanja cijena šećera, ali i do manjka ove robe na tržištu", dodaju iz ove firme.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za osam mjeseci ove godine uvezeno je 64,17 miliona kilograma šećera, u vrijednosti od 117,4 miliona KM, dok je godinu ranije za osam mjeseci uvezeno 69,9 miliona kilograma te robe, u vrijednosti od 119,7 miliona KM.

Kada je riječ o izvozu, on je za osam mjeseci ove godine iznosio nešto više od 4,2 miliona kilograma, u vrijednosti od 5,8 miliona maraka, dok je 2023. godine izvoz iznosio 1,3 miliona kilograma, u vrijednosti od oko 2,2 miliona KM.

Prema pojedinačnim stavkama, najviše je uvezeno šećera od šećerne trske ili šećerne repe i hemijski čista saharoza u krutom stanju, tačnije, uvezeno je 53,5 miliona kilograma robe u vrijednosti od 66,8 miliona maraka.

Šećer je u BiH u toku ove godine stizao iz Brazila, Srbije, Hrvatske i Francuske.

Kada se govori o industriji šećera, treba podsjetiti da je šestogodišnji stečaj bijeljinske "Šećerane", jedine fabrike za preradu šećerne repe u BiH, okončan 2021. godine, nakon što je ovo preduzeće kupila zvornička firma "NSG Rent" za tri miliona KM.

Takođe, iz Kozarske Dubice, tačnije Hemijske prerade kukuruza "Draksenić", sva glukoza proizvedena u njihovim pogonima izvozila se ranijih godina u Italiju, dok je danas taj nekadašnji gigant u stečaju.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je zbog suše u srijedu održalo hitan sastanak, a pomoć će tražiti i od Brisela.

"Repa se držala koliko je mogla. Onda je list izvlačio vlagu iz repe i ona se smanjivala, pa su se sada osušili i repa i list", rekao je Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca za hrvatski portal Dnevnik.

Na istoku se proizvodi 85 odsto repe za proizvodnju šećera, a uništeno je više od 80 odsto uroda.

"Naše porodično gazdinstvo ima negdje oko 126 hektara šećerne repe, a nećemo vaditi jedno 80 hektara", pojasnio je Kelić.

U poljima elementarna nepogoda, a na tržištu moguća katastrofa. Suša je uništila repu ne samo u Hrvatskoj, nego i u dugim evropskim zemljama, pa je pitanje hoće li ove godine uopšte biti šećera.

"Takva je situacija i u Mađarskoj, Sloveniji, a vidio sam i u Srbiji da je strašna situacija. Pa nemam pojma više ko će sijati šećernu repu kad smo ovako na gubitku. To bi mogao biti kraj za šećeranu u Županji, posljednju u Hrvatskoj", upozorio je Kelić.

"Vjerujte, mi radimo prepolovljenim kapacitetom, cijena tog šećera je ogromna. Sve skupa jako loša situacija", rekao je predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro za Dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana