Posjeta Dodika Izraelu otvara vrata jačanju bilateralnih odnosa

Srna
Posjeta Dodika Izraelu otvara vrata jačanju bilateralnih odnosa

DOBOJ - U Jevrejskoj opštini u Doboju smatraju da posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu predstavlja izuzetno značajan događaj i otvara vrata za jačanje bilateralnih odnosa.

Sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas izjavio je Srni da je to izuzetno značajan događaj s obzirom na to da BiH i Izrael imaju svega jedan bilateralni sporazum, i to da državljani Izraela mogu bez vize doći u BiH, a ne i obrnuto.

Atijas je poručio da podržava ovakve posjete visokih zvaničnika Republike Srpske i BiH s obzirom na to da Jevreji smatraju državu Izrael kao najveću jevrejsku zajednicu.

"Posjete visokih zvaničnika kao što je Dodik predstavljaju otvaranje vrata i treba da budu poruka da i svi ministri iz Republike Srpske, Federacije BiH i BiH trebaju da jačaju odnose sa državom Izraelom koja je napredna zemlja i koja nam može mnogo pomoći", izjavio je Atijas.

On smatra da će jačanje i normalizacija odnosa pozitivno uticati na međusobno privredno, društveno, kulturno i turističko povezivanje, zahvaljajući i postojećim kapacitetima u Izraelu, poput Predstavništa Republike Srpske, te Ambasade BiH.

"Već godinama se ništa ne dešava po tom planu i sve posjete, poput ove posjete Dodika, su veoma značajne, unapređuju odnose i mogu samo dobro donijeti državi Izrael, kao i Republici Srpskoj i BiH", naveo je Atijas.

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas zadovoljan je što je Dodik tokom posjete Izraelu, uz državničke aktivnosti, posjetio i grob Arija Livnea, za kojeg kaže da je dosta učinio za jačanje Jevrejske opštine u Banjaluci, koja je sada u odličnom stanju.

Atijas je kao pozitivne ocijenio i Dodikove posjete vjerskim objektima u Izraelu, ukazavši na značaj međusobnog uvažavanja i dijaloga.

On je naveo da dobojska Jevrejska opština, koja je član lokalnog međureligijskog vijeća, u najboljem svjetlu predstavlja Doboj, jednu od rijetkih lokalnih zajednica koja se može pohvaliti da u jednoj ulici, poput Ulice kralja Aleksandra, ima smještena četiri vjerska objekta.

"U jednom takvom tonu, međusobnom posjećivanju i uvažavanju vjera, može doći do boljitka", poručio je Atijas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana