Posao u rodnom gradu draži od prestižnih katedri

GS
Posao u rodnom gradu draži od prestižnih katedri

SRBAC - Da bi tek svršeni ljekar postao dobar stručnjak, potrebno je da prvo savlada opštu praksu kako bi imao kvalitetan pristup pacijentu i stvorio temelj za buduće usavršavanje, a smatram da sam zapošljavanjem u srbačkom Domu zdravlja, koji je ustanova primarnog nivoa, napravio pravi izbor.

Ovako svoju priču započinje doktor medicine Ognjen Krčmar (24) iz Srpca koji je diplomirao u aprilu ove godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata, sa prosječnom ocjenom 9,83.

I pored brojnih ponuda, Krčmar je odlučio da prvi angažman pronađe u rodnom gradu i tako stekne potrebno iskustvo za buduće životne i radne izazove. 

- Nekoliko profesora mi je poručilo da se javim na njihovu katedru nakon završetka fakulteta, a imao sam i ponudu direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske da radim u granama medicine kao što su epidemiologija, mikrobiologija, higijena sa medicinskom ekologijom ili socijalna medicina. Ipak, osjećam da bih se bolje ostvario ukoliko bih imao direktan kontakt sa pacijentima u rješavanju kliničkih stanja, zbog čega sam izabrao Službu hitne pomoći u Srpcu - rekao je Krčmar.

Dodaje da je u nekoliko navrata dolazio u srbački Dom zdravlja kako bi stekao što više iskustva, a od 1. avgusta je zaposlen na neodređeno vrijeme.

- Direktor Doma zdravlja Mirko Stojić pozvao me na razgovor kako bismo se dogovorili o mom budućem angažmanu. Objasnio mi je na koji način je organizovana zdravstvena zaštita na području naše opštine, kao i kojim resursima raspolažu. Prošao sam način rada u hitnoj pomoći i porodičnoj medicini, upoznao tehničke i administrativne procedure, kao i kolektiv, koji me dobro prihvatio - istakao je Krčmar.

Da se radi o perspektivnom mladom stručnjaku, potvrđuju i njegova naučna istraživanja koja je prepoznala i nagradila akademska zajednica u Srbiji, a dio njih je predstavljen na međunarodnim kongresima i odabran za objavu u stručnim časopisima na temu šećerne bolesti, humanog papiloma virusa i javnog zdravlja.

Već dvije godine angažovan je u Antidoping agenciji Srbije kao doping kontrolor i antidoping edukator, a lani je završio obuku za internacionalnog doping kontrolora.

- Ostajem i dalje aktivan na ovom polju, s tim da više neću ići na kućne adrese sportista, već ću biti angažovan samo na velikim takmičenjima, tako da će mi termini biti unaprijed poznati i moći ću to da uskladim sa poslom u Domu zdravlja - rekao je Krčmar.

Vjetar u leđa davali su mu Fond “Dr Milan Jelić” i opština Srbac koji su mu stipendijama olakšali studije, a dobijao je i stipendiju za izuzetno nadarene studente od Ministarstva prosvete Srbije i privatne klinike “Rea Medika”.

- Imam u planu nastavak obrazovanja, a zainteresovan sam za specijalističke studije interne medicine, posebno za endokrini sistem, a po završetku doktorskih studija jedna od opcija je i bavljenje naukom i rad na fakultetu - rekao je Krčmar.

Skripta

Ognjen Krčmar je tokom studija napisao nekoliko skripata koje koriste mnogi studenti prilikom učenja, a zanimljivo je da ga najveći broj njih prepoznaje po skriptama iz farmakologije.

- Čak sam dobio informacije da studenti medicine iz Niša i Novog Sada uveliko koriste ta skripta kao dopunu standardnoj literaturi, a ono što je možda najzanimljivije jeste da sam ih nazvao “Srbac farmakologija” i ljudi veoma često misle da mi je Srbac zapravo nadimak - kaže Ognjen. 

Aktivizam

Ognjen Krčmar je proglašen za učenika generacije Centra srednjih škola “Petar Kočić” u Srpcu, gdje je bio i predsjednik Savjeta učenika, a četiri godine je bio aktivan volonter Crvenog krsta. Bio je aktivan i u nevladinom sektoru, a tokom osnovne i srednje škole bavio se literarnim pisanjem. Pripala mu je i nagrada “Dr Zorana Penezić” koju je dobio od fakulteta za rad na polju interne medicine, kao i Svetosavska nagrada u Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana