Porodice i mali umjetnici jurišaju ka zajedničkom cilju u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima": Vozila otvaraju stranicu kvalitetnijeg života

Milijana Latinović
Porodice i mali umjetnici jurišaju ka zajedničkom cilju u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima": Vozila otvaraju stranicu kvalitetnijeg života

BANjALUKA - Kupovinom vozila nećemo obezbijediti samo prevoz našim djevojčicama i dječacima od jednog do drugog mjesta, time stvaramo mogućnost izbora i otvaramo novu stranicu kvalitetnijeg života u okovima ljubavi.

Tim riječima je za "Glas Srpske" generalni sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS (MeNeRaLi) Gospava Rađen Radić počela priču o značaju ovogodišnje humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koju organizuju pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, a čiji je cilj obezbjeđenje novca za kupovinu vozila za 33 udruženja u okviru saveza.

Ona je kazala da će obezbjeđenjem vozila djeci biti omogućena uključenost u društveni život, a porodice će dobiti priliku da budu samostalne.

- Stvaramo mogućnost izbora aktivnosti koje im ranije nisu bile dostupne, bilo da je riječ o odlasku na liječenje ili druženje. Osim toga, obezbijedićemo kvalitetniji život roditeljima, ukoliko dijete ima prevoz da boravi u dnevnom centru, oni će dobiti priliku da rade. Naše porodice biće vidljivije u zajednici - kazala je Rađen Radić. Istakla je da je kupovina vozila tek prvi veliki korak ka brojnim mogućnostima. Uvjerena da će u danima i mjesecima koji dolaze ovo biti velika priča koja će uliti nadu porodicama i izmamiti osmijehe na lica najmlađih, Rađen Radić je u ime svih porodica izrazila veliku zahvalnost medijima koji prate i podržavaju ovu akciju i time daju svoj doprinos.

- Mediji su naš most preko kojeg stižemo do očiju i ušiju javnosti - naglasila je ona. Riječi podrške, ljubavi i nade u bolje sutra svakako ne dolaze po funkciji koju obavlja već iz srca majke koja je sa svojim Nikolom prošla svu tu borbu.

- Moj Nikola više, nažalost, nije s nama. Petnaest i po godina činio je naš život bogatijim. Iako njega više nema, ono što smo prošli motivisalo me je da nastavim ovu borbu za unapređenje života djece sa poteškoćama. Naši odlasci kod ljekara bili su izuzetno teški. Suprug je morao da radi, bila sam u situaciji da jednim okom gledam kuda vozim, drugim u njega. Zato je značajno da onda kada vam zatreba imate mogućnost da pozovete nekoga da vas preveze. Nijedan naš automobil nije bio prilagođen kolicima pa sam ga i po 500 metara nosila na rukama - ispričala je ova hrabra majka, kojoj su danas najveća podrška i snaga njeni kćerka i sin.

Rađen Radić je kazala da ono što svako od nas može da učini jeste da olakša svakodnevicu porodicama koje biju najveće bitke i da razumijevanjem i podrškom obogatimo njihov život.

Ka ostvarenju tog cilja, zajedno sa porodicama, juriša armija malih umjetnika iz cijele Srpske. Među njima su i mališani iz vrtića "Pčelica Maja" iz Novog Grada. Direktorica vrtića Radmila Japundža kazala je za "Glas" da im je veliko zadovoljstvo što su izabrani da budu dio najhumanije akcije u Srpskoj.

- Dječica su pjevala, crtala i na taj način poslala poruku ljubavi i podrške drugarima. Značaj našeg učešća je još veći, jer i mi imamo drugare sa poteškoćama u razvoju i na ovaj način i njima šaljemo poruku da nisu sami - kazala je Japundža.

Solidarnost i podrška najmlađim borcima stižu i iz Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika. Virtuozi na harmonikama zagrijaće srca publike, koja će ih putem televizijske emisije gledati 26. decembra.

- Velika je čast drugi put biti dio ove humane priče. Nadam se da ćemo sa ostalim učesnicima motivisati sve ljude dobre bolje da obezbijede podršku za najmlađe - rekao je direktor škole Slaviša Perić, naglasivši da će se predstaviti tradicionalnim kolom i obradom pjesme "Jovano, Jovanke".

Humanitarni broj

Da bi bilo sakupljeno što više novca za kupovinu vozila do 31. decembra aktivan je "m:telov" humanitarni broj 1411, a svi koji pozovu doniraju jednu marku. Osim toga, Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana