„Porodica je sve“: Emotivna ispovijest dr Igora Miloševića koji živi i radi u Americi

GS
„Porodica je sve“: Emotivna ispovijest dr Igora Miloševića koji živi i radi u Americi

Dr Igor Milošević, specijalista opšte i robotski asistirane hirurgije iz bolnice "Southwoods Health" u Ohaju, čija je ljekarska karijera počela po završetku specijalizacije 2011. godine, boravio je ove sedmice u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

On je za podkast UKC RS govorio o odlasku u Ameriku iz rodnih Zavidovića.

Naime u "obećanu zemlju“ došao je sa roditeljima i bratom prije 35 godine, preko tadašnje "Krivaje", gdje je njegov otac radio i trebalo je da se vrate 1992. godine. Međutim, zbog ratnih dešavanja na području BiH ostali su u Ohaju, gdje i dan-danas svi žive i rade.

Sa emocijama se prisjetio svog školovanja, života u Americi i trenutka kada je sjeo prvi put u avion i krenuo za Beograd gdje ga je čekala rodbina. 

Na odluku da upiše medicinu najviše je uticao otac, jer je mislio da je medicina univerzalna disciplina i nije pogriješio. Ne žali zbog te odluke jer voli da pomaže ljudima. 

Poslije roditelja i brata koji su mu dali vjetar u leđa, najveća podrška je supruga, rođena Amerikanka, koja brine o njihovo četvoro djece.

"Porodica je sve. Oni su ti koji me podržavaju. Šta će biti kad odrastu - vidjećemo. Stariji je zainteresovan za pravo, kćerka, druga po redu, izrazila je želju za dermatologiju. Drugi sin misli da će igrati za Crvenu zvezdu i već sad pita ko će da dođe s njim da živi u Beogradu. Najmlađe dijete, kćerkica, trenutno je zadužena za 'probleme'“, uz osmjeh kaže dr Milošević.

Miloševići su veoma aktivni u srpskoj zajednici u Ohaju, koja njeguje tradiciju kroz običaje, obilježavanje krsne slave i ostalih praznika.

"Djeca vole da dođu ovdje, ali još ne znaju srpski jezik i radimo na tome da savladaju“, kaže on.

Osvrćući se na svoju profesiju budućnost vidi u robotskoj hirurgiji kao i laparaskopskoj koja se danas sve više primjenjuje i napreduje. Ali robot nikad ne može da zamijeni čovjeka.

"Raditi sa kolegama u UKC-u je pravo zadovoljstvo. Jednostavno osjećam se kao kod kuće, iako sam gotovo cijeli život u Americi. Atmosfera u operacionoj sali UKC svaki put bude kao u složnoj porodici“, rekao je doktor Milošević.

Igor Milošević je pričao i o poznanstvu sa doktorom Goranom Janjićem kojeg je upoznao slučajno. Kaže da se redovno čuju, razmjenjuju iskustva i mišljenja te kuju nove planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana