Poreska uprava podsjeća obveznike da ističe rok za podnošenje godišnjih prijava

Milijana Latinović
Foto: Arhiva

 BANjALUKA – Rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava za prošlu i ovu godinu, a koje je moguće podnijeti i elektronskim putem ističe 31. marta, naveli su u Poreskoj upravi Republike Srpske.

U ovoj Upravi ističu da kada je riječ o fizičkim licima, 31. marta ističe rok za podnošenje godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2021. godinu, zatim godišnje prijave poreza po odbitku za 2021. godinu, koju podnose nosioci komercijalnih i nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, te prijave za registrovano oružje za ovu godinu.

- Za preduzetnike, 31. marta ističe rok za podnošenje godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2021. godinu, godišnje poreske prijave za malog preduzetnika koja se podnosi samo ako u 2021. godini nisu podnesene mjesečne prijave za malog preduzetnika i/ili je u toj godini prijavljen porez manji od 600 KM, te godišnje prijave za posebnu republičku taksu za ovu godinu – pojasnili su u Poreskoj upravi.

Kada je riječ o pravnim licima, dodaju u Poreskoj upravi, poslovne jedinice pravnih lica iz FBiH, te strana pravna lica sa stalnim mjestom poslovanja, 31. marta ističe rok za podnošenje godišnje poreske prijave za porez na dobit za proteklu godinu, zatim godišnje prijave kontrolisanih transakcija sa povezanim licima za 2021. godinu, koju podnose poreski obveznici čiji ukupan iznos kontrolisanih transakcija u toj godini prelazi 700.000 KM, te prijave za registrovano oružje za ovu godinu.

Više informacija o rokovima za podnošenje poreskih prijava i rokovima za plaćanje obaveza, obveznici mogu pronaći u Poreskom kalendaru za 2022. godinu, a koji je objavljen na internet stranici Poreske uprave RS u rubrikama za fizička, pravna lica i preduzetnike.

- Pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonom propisane rokove, te da na vrijeme podnose poreske prijave, ali i da u zadatim rokovima plate zakonski propisane obaveze i na taj način izbjegnu eventualne sankcije zbog propuštanja rokova - naveli su u Poreskoj upravi RS i dodali da cilj nije kažnjavanje obveznika, nego da Poreska uprava bude servis koji će im uvijek biti na usluzi i pomoći da jednostavnije izvrše svoje obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana