Poranila berba grožđa u Srpskoj

Nezavisne
Poranila berba grožđa u Srpskoj

BANjALUKA, TREBINjE - Ovogodišnja berba grožđa u Srpskoj je počela ranije nego inače, a vinari ističu da imaju odličan kvalitet roda i nešto manje prinose, te kažu da će od berbe imati vrhunska vina.

Berba grožđa je ove godine počela najranije u posljednjih deset godina, jer su visoke temperature tokom ljetnih mjeseci uticale da dođe do bržeg sazrijevanja.

Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije "Vukoje" iz Trebinja, za "Nezavisne novine" ističe da je berba grožđa počela, da je kvalitet odličan, te da očekuju ove godine jako dobra vina.

"Što se tiče prinosa, ove godine će biti manji za nekih 10 odsto nego ranijih godina, ali opet ne toliko nisko u odnosu kakva je suša bila", kazao je Vukoje i istakao da je sušno vrijeme doprinijelo da kvalitet grožđa ove godine bude izuzetno dobar.

"Sve u svemu, jako dobra godina za vinare", rekao je Vukoje.

Dodao je da vinari ove godine nisu imali nikakvih bolesti u vinogradima.

"Imali smo dobro proljeće, vegetacija je bila veoma dobra i berba je ove godine ranije, tako da je rod vrhunskog kvaliteta", zaključio je Vukoje.

Da je u nekim vinogradima berba već završena, istakla je i Marijana Jungić, direktorica Vinarije "Jungić" iz Čelinca.

"Slična situacija je i kod nas kao i u Hercegovini i regionu, tako da su visoke temperature doprinijele tome da imamo dobar kvalitet grožđa, ali prinosi su ove godine manji, tako da vjerujemo da ćemo iz ove berbe imati jako dobra, kvalitetna i vrhunska vina", kazala je Jungićeva.

Da je već berba nekih sorti grožđa završena, rekao je i Predrag Panić, vlasnik Vinarije "Podrum Panić" iz Kozarske Dubice, te dodao da je za berbu ostalo još nešto kasnih sorti crnog grožđa.

"Godina je ranija, bilo je jako puno sunčanih dana, nešto je manje prinosa, ali je kvalitet nesporan", kazao je Panić i istakao da u posljednjih 10 godina berba grožđa nije počela ranije.

Da proizvođači grožđa iz Srpske ove godine mogu da budu zadovoljni i prinosima, ali i kvalitetom, smatra i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

"Vinarima je ova godina išla naruku. Proljetos su imali dosta padavina, sve do polovine šestog mjeseca, što je odgovaralo da zrno grožđa ove godine bude daleko krupnije i dosta kvalitetnije", kazao je Dojčinović.

Dodao je da je jako toplo ljeto uticalo da grožđe sadrži visok procenat šećera, te je izuzetno slatko.

"Grožđe godinama nije bilo slađe i bolje, tako da će manje prinose vinari nadomjestiti dobrim kvalitetom", kazao je Dojčinović.

Pojasnio je da će sigurno i proizvođači i kad grožđe ode u preradu, imati dosta kvalitetniji finalni proizvod.

"Tako da će i vino biti vrhunskog kvaliteta, a za dobar kvalitet uvijek ima tržišta i uvijek je dobra cijena", kazao je Dojčinović.

Kako je rekao, proizvođači ovog voća mogu da budu zadovoljni, jer su imali jednu od boljih godina.

"Unazad 20 godina nismo imali ovako dobar kvalitet svih sorti grožđa", zaključio je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana