Popravka pukotine na mostu Počitelj čeka saglasnost EIB

GS
Popravka pukotine na mostu Počitelj čeka saglasnost EIB

SARAJEVO - Nakon više od pola godine popravka pukotine na mostu Počitelj, koji je najviši i najkompleksniji objekat na hercegovačkom autoputu u okviru Koridora 5C, čeka saglasnost Evropske investicione banke (EIB), a troškove će snositi izvođač.

Ovoj banci je poslato tehničko rješenje na uvid, potvrđeno je sarajevskom portalu Kliks iz preduzeća „Autoceste FBiH” koje je nosilac ovog projekta.

Rješenju problema se, navode, pristupilo zajedno sa izvođačem i nadzorom radova, odmah nakon što se problem pojavio na ovom objektu.

-U međuvremenu je angažovana slovenačka projektantska kuća Ponting, a izrađeno je i tehničko rješenje koje je poslato na saglasnost kreditoru izgradnje deonice Počitelj - Zvirovići, odnosno Evropskoj investicionoj banci (EIB) - rekli su u preduzeću „Autoceste FBiH”.

Pojašnjavaju da je ovo jedno rješenje koje garantuje da će most Počitelj nakon završenih radova biti u potpunosti tehnički ispravan.

-Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova - kažu iz JP „Autoceste FBiH”.

Dok se čeka zeleno svjetlo za početak radova na popravci pukotine na ovoj, kako navodi portal, grandioznoj građevini, koja je uočena prije više od pola godine, intenzivno se izvode drugi radovi da bi hercegovačka dionica bila što prije i kvalitnije završena.

-Osim ovih radova na otklanjanju nedostataka, koji ne iziskuju duži vremenski period trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije - kažu iz „Autocesta FBiH”.

Tvrde da će, prema planiranoj dinamici radova, most Počitelj i cijela dionica Počitelj - Zvirovići biti završen prije ljetnje sezone.

Most Počitelj je visok preko 100 metara i dugačak gotovo kilometar i jedan je od najviših u regionu, što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na Koridoru 5C.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Libiliti Kompanija (Azerbejdžan), Sinohidro Korporejšn Limitid (Kina) i Pauerčajna Rodbridž Grup Co. Ltd. (Kina). Izgradnjom mosta Počitelj premošćuju se magistralni put M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo – Ploče, a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eva bez PDV-a.

Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicionom bankom i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su obezbijeđena u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (NjBIF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana