Ponovo prolongiran završetak gradnje odmorišta "Lužani": Predah za vozače tek za godinu

Anita Janković Rečević
Ponovo prolongiran završetak gradnje odmorišta "Lužani": Predah za vozače tek za godinu

BANjALUKA - Vozači koji saobraćaju autoputem od Banjaluke do Gradiške na mjesto za predah moraće da čekaju još najmanje godinu za koliko je prolongiran završetak odmorišta “Lužani”, čija je gradnja zvanično počela još prošlog ljeta.

Na autoputevima u Srpskoj još nema nijednog klasičnog odmorišta sa benzinskom stanicom i drugom pratećom opremom zbog čega su vijest o izgradnji prvog objekta na lokaciji “Lužani” vozači prošlog juna dočekali sa radošću.

Predviđeni rok za završetak radova, odnosno početak rada benzinske stanice bio je 27. maj ove godine, ali na pomenutoj lokaciji za sada je postavljena samo metalna konstrukcija, odnosno odmorište još ni izbliza nema krajnje obrise.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu za “Glas” da je usljed nepredviđenih i objektivnih okolnosti na koje koncesionar kompanija “Super petrol” iz Banjaluke nije mogla uticati, a koje se prije svega odnose na dostavu priključnih instalacija struje i vode, prvobitno predviđeni rok nije bilo realno ispoštovati.

- Veliki broj radova je završen, ali je za završetak svih poslova, pribavljanje odobrenja, odnosno tehnički prijem, upotrebna dozvola i početak obavljanja koncesione djelatnosti potreban dodatni rok od 12 mjeseci - rekli su u Ministarstvu saobraćaja. 

Dodali su da je u toku procedura za zaključivanje aneksa dva ugovora o koncesiji za izgradnju odmorišta “Lužani” sa pratećim sadržajima i benzinskim stanicama, a koji bi se odnosio na izmjenu roka izgradnje, pribavljanje potrebnih odobrenja i početak rada odnosno obavljanja koncesione djelatnosti.

Kada je u pitanju izgradnja odmorišta “Brkića voda” na autoputu Banjaluka - Doboj, koje vozači takođe dugo čekaju, u resornom ministarstvu navode da još nije okončan postupak raskida ugovora o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje navedenog odmorišta.

- Nakon raskida ugovora biće donesena odluka o modelu izgradnje odmorišta “Brkića voda”, uzimajući u obzir potrebu izgradnje ovog odmorišta u što kraćem periodu - kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Podsjećamo, koncesiju za gradnju, korišćenje i održavanje ovog odmorišta dobila je kompanija “Brčko-gas” u avgustu 2019. godine. U resornom ministarstvu ranije su istakli da koncesionar nije počeo sa obavljanjem djelatnosti u skladu sa zakonskim rokom, odnosno do 23. avgusta 2022. godine te je podnio molbu za produženje roka za izgradnju odmorišta za 36 mjeseci, za šta nisu postojali zakonom definisani uslovi.

Pojačana frekvencija

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da se frekvencija vozila na autoputevima u Srpskoj povećava iz godine u godinu.

- Od 1. januara ove godine do 17. maja autoput je koristilo 2,43 miliona vozila. Tokom 2023. godine autoputevima je saobraćalo 6,596 miliona vozila, dok je godinu ranije ta brojka iznosila 5,732 miliona - pokazuju podaci resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana