Ponovo aktivne SMS prevare: Ako dobijete ovakvu poruku, ne otvarajte je

A. J. R.
Ponovo aktivne SMS prevare: Ako dobijete ovakvu poruku, ne otvarajte je

BANjALUKA - Građanima Republike Srpske ovih dana ponovo stižu SMS poruke o neisporučenim paketima zbog navodno pogrešne adrese, i to sa različitih pozivnih brojeva, uključujući čak i brojeve iz daleke Demokratske Republike Kongo.

Riječ je o klasičnoj SMS prevari koja svako malo postaje aktuelna, a u kojoj se od primaoca traži da pristupi sumnjivom linku kako bi ostavio svoju tačnu adresu. U cilju da navedu primaoce poruka da kliknu na link, sajber prevaranti najčešće potpisuju poznate kompanije kao pošiljaoce, a u ovom slučaju riječ je o "BH Pošti".

- Podsjetnik: zbog netačne adrese isporuka je neuspješna dva puta. Molimo Vas da potvrdite vašu detaljnu adresu, inače će vaš paket biti vraćen – stoji u poruci koja je stigla na privatni broj jedne Banjalučanke.

U nastavku spam poruke nalazi se i link čijim aktiviranjem sajber kriminalci najčešće vrše krađu ličnih podataka.

Banjalučanka koja se javila „Glasu“ istakla je da su njoj, ali i brojnim njenim poznanicima, i ranije stizale poruke sličnog sadržaja, ali da niko od njih, srećom, nije "nasjeo" na prevaru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske više puta je upozoravalo građane na ovakve i slične prevare, apelujući da ne dijele lične i bankovne podatke putem sumnjivih linkova, društvenih mreža, elektronske pošte i drugih komunikacionih kanala na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana