Pomama za brendiranim glamočkim krompirom

Srna
Pomama za brendiranim glamočkim krompirom

GLAMOČ - To što je glamočki krompir dobio zaštitu geografskog porijekla i zvanično se pojavio na tržištu kao brend olakšaće poljoprivrednicima prodaju, a Udruženju “Glamočki krompir” već se javljaju trgovinski lanci koji otkupljuju deklarisanu robu.

-Odmah je vidljiv napredak, jer članovi Udruženja nemaju problema sa plasmanom robe na tržište, sami sklapaju dogovore i zadovoljni su cijenom prodaje - rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Glamočki krompir” Siniša Šolak.

Šolak, koji je i jedan od pokretača inicijative da glamočki krompir postane brend, istakao je da je proces trajao godinu dana i da je sada zaštićeno geografsko porijeklo i naziv.

-Već nam se javljaju tržni lanci koji otkupljuju deklarisanu robu i trenutno putem članova Udruženja imamo zasijano oko 58 hektara. Svakodnevno nam se javljaju ljudi iz Glamoča koji su zainteresovani da se uključe u Udruženje kako bi lakše dolazili do prodaje - rekao je Šolak i dodao da Udruženje ima 44 člana.

Napominje da ima saznanja od trgovinskih lanaca da se na tržištu pojavljuje krompir koji nije glamočki, a tako je predstavljen.

Šolak je rekao da je ovo prosječna godina kada je riječ o krompiru, te da se zbog dosta kiše dugo čekalo na vađenje.

Procedura zaštite geografskog porijekla glamočkog krompira nedavno je okončana, te je upisom u Registar geografskih oznaka i imena porijekla i zvanično postao brend.

Glamočki krompir sije se na nadmorskoj visini između 880 i 920 metara, a na kvalitet utiče klima, kao i krečnjačko područje, sastav zemljišta od kalcijum-karbonata i razni prirodni faktori, kao i nepostojanje zagađivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana