Položeni vijenci u kasarni "Kozara"

SRNA
Položeni vijenci u kasarni "Kozara"

BANjALUKA - Na spomen-ploču poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ u banjalučkoj kasarni "Kozara" danas su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 32 godine od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS.

Vijence su položili u ime institucija Republike Srpske izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Maja Gačić, delegacije komandanata Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Boračke organizacije grada Banjaluka i Boračke organizacije Oštra Luka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i članovi Udruženja penzionera VRS.

Na Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus dao je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. Bio je sinonim za operativnu i borbenu spremnost i najveći operativni sastav VRS, koji je imao i najveću zonu odgovornosti.

Ovaj korpus u ratu je činio 60 odsto VRS, jedno vrijeme je imao više od 120.000 boraca, a držao je front od 1.260 kilometara.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je Koridor `92, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus je brojao od 16.000 do 20.000 vojnika, od kojih je poginulo više od 2.000 boraca.

Oba korpusa osnovana su u maju 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana