Položeni vijenci u Banjaluci povodom Mitrovdana

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Na banjalučkom groblju Sveti Pantelija danas su položeni vijenci i prislužene svijeće za poginule borce Vojske Republike Srpske /VRS/ povodom obilježavanja Mitrovdana - krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Vijence su položili predstavnici gradske Boračke organizacije Banjaluka, Udruženja gardista Prve motorizovane gardijske brigade Glavnog štaba VRS, Udruženja boraca Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske i Šestog odreda specijalne brigade policije Banjaluka.

Vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog Republike Srpska puka, Udruženja penzionera VRS, grada Banjaluka, SUBNOR-a, Organizacije amputiraca /UDAS/, Kola srpskih sestara i Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

U Nevesinju će danas biti obilježeno 30, odnosno 28 godina od mitrovdanskih bitaka koje predstavljaju simbol odbrane, ne samo Nevesinja i Hercegovine, već cijele Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U svim opštinama i gradovima Republike Srpske u organizaciji opštinskih i gradskih boračkih organizacija danas će biti obilježena krsna slava BORS-a.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana