Položeni vijenci i cvijeće na vojničkom spomen-groblju „ Novi Zejtinlik“

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC- Na Vojničkom spomen-groblju „Novi Zejtinlik“ na Sokocu danas su brojne delegacije položile cvijeće nad Centralni krst povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Zatim cvijeće su položili narodni poslanici i predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, te načelnici opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

U ime Srbije cvijeće su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i predstavnici Ambasade Srbije, te boračkih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Prethodno je za sve stradale srpske borce služen pomen.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u organizaciji Odbor Vlade Republike Srpske nastavleno je služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Vojničko spomen-groblje „Novi Zejtinlik“ dokaz je velike žrtve srpskog naroda sa Sarajevsko-romanijskog područja u odbrani Republike Srpske, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica

Bjelica je naglasio da su Dani odbrane Sarajevsko-romanijske regije veoma bitini za Republiku Srpsku, kao i za samu ovu regiju, jer su se junu 1995. godine vodile ključne ofanzive.

„Na današnji dan probijen je jedan koridor i presječena saobraćajnica, što je bilo bitno za odbranu ovih prostora, što je i označeno kao Dan odbrane sarajevsko-romanisjke regije“, objasnio je Bjelica.

On je naglasio da je Vojničko spomen-groblje „Novi Zejtinlik“ dokaz da su sa Sarajevsko-romanijskog područja u stvaranju Republike Srpske pale velike žrtve, ali su srpski borci odbranili svoja ognjišta.

„O doprinosu sarajevskih Srba nastanku i odbrani te potom kreiranju kompaktnosti našeg nacionalnog prostora rečeno je, napisano i snimljeno dosta toga. O stradanju naroda ove regije svjedoči i ovaj manastir Svetog velikomučenika Georgija – Sokolica koji izgradismo kao vječni pomen i zavjet srpskim junacima“, naglasio je Bjelica

Na Vojničkom groblju „Novi Zejtinlik“ na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sarajevsko-romanijski korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a sjedište mu je bilo u Lukavici. Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja korpusa.

On je dodao da su se sarajevski Srbi nakon Dejtonskog sporazuma svjesno odrekli imanja i kuća da bi sačuvali Republiku Srpsku.

Bjelica je naglasio da je Sokolac bedem odbrane i kolijevka Republike Srpske i da je skrajnuto da je rodnom mjesto institucija i ustanova Republike Srpske, kao i da se o doprinosu Srba sa Romanije ne govori.

On je u obraćanju napomenuo da su na Sokocu formirane i postrojene prve jedinice policije Srpske Republike BiH, što se smatra nastankom Policije Republike Srpske, formirana je Vojna bolnica Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kao i mnoge ustanove.

 

„Bio je sjedište Mitropolije dabrobosanske, dok je danas jedno od sjedišta Mitropolije. Zajedno smo rasli, gradili i uzdizali iz pepela ove prostore i Republiku Srpsku“, istakao je Bjelica.

Bjelica je ukazao da se napadi na Republiku Srpsku nastavljaju, te naveo primjer Suda BiH koji nastavlja da sprovodi nasilje Suda u Hagu.

On je naglasio da će učiniti sve da se učvršćuje kultura sjećanja na sve što se desilo, istakavši da se ne smije dozvoliti da Srbe okarakterišu kao genocidan narod jer su se borili za slobodu.

„Ako je negdje učinjen zločin i genocid onda je učinjen u Sarajevu nad sarajevskim Srbima“, izjavio je Bjelica i zahvalio svim palim krst časni i slobodu zlatnu.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, koji je bio i jedan od učesnika u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, izjavio je da je tih dana bilo teško, ali časno braniti svoje, a da se očekivanja muslimanskih snaga nisu se ostvarila.

 

Na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije Tomić je istakao da je namjera neprijateljskih snaga 1994. i 1995. godine bila da na Nišićkoj visoravni, gdje su bile jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa, probiju liniju srpske odbrane da bi stavili u okruženje Hadžiće, Ilijaš, Ilidžu i ostala mjesta.

Prema njegovim riječima, ovo su teški trenuci i sjećanje na godine kada je završnim operacijama neprijateljskih snaga bio cilj da se deblokira Sarajevo.

Tomić je istakao da su to bile žestoke borbe koje su trajale skoro mjesec dana, a očekivanja muslimanskih snaga da će srpski narod početi da bježi sa ovih prostora nije se ostvarilo, već su borci ostali na linijama ne izgubivši ni metar zemlje.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman je podsjetio da je na području Sarajevsko-romanijske regije i prevashodno u gradu Istočno Sarajevo bilo 4.211 poginulih boraca i 2.967 poginulih civila i nekoliko hiljada ranjenih i nestalih.

„Novi Zejtinlik" je mjesto gdje bi najradije ćutali, da odamo pijetet svim poginulim borcima“, istakao je Koroman.

On je napomenuo da su Srbi nakon potpisivanja sporazuma o miru, strahujući za živote morali da napuste odbranjene teritorije u strukturi Srpskog Sarajeva, jer nije bilo mjesta ne samo za žive nego i za njihove mrtve.

„To je najbolnije stradanje Srba na ovom prostoru kada su mimo svih žrtava, svoje mrtve morali prenijeti na ovakva mjesta, među kojima je najbrojnije po broju sahranjenih 'Novi Zejtinlik'“, rekao je Koroman.

Na Vojničkom groblju „Novi Zejtinlik“ na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana