Mrkonjić Grad: Položeni vijenci i cvijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice

G.S.
Foto: Srna

MRKONjIĆ GRAD - Kod spomen-obilježja masovne grobnice na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu položeni su vijenci i cvijeće u okviru obilježavanja 29 godina od agresije na 13 zapadnokrajiških opština i zločina nad 2.214 srpskih civila i vojnika koji su počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga i takozvane Armije BiH.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Vijence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Cvijeće su položili predstavnici republičke i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Republike Srpspke, Udruženja građana “Veterani Republike Srpske”, Udruženja žena žrtava rata Saveza logoraša i Saveza ratnih vojnih invalida.

Kod spomen-obilježja cvijeće su položili i predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Prethodno je u kapeli na groblju u Mrkonjić Gradu služen parastos stradalima.

Kod centralnog spomenika poginulim borcima Mrkonjić Grada biće služen pomen i položeno cvijeće i vijenci, nakon čega je predviđeno obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Oružane snage Hrvatske, HVO-a i takozvane Armije BiH su u agresiji na 13 zapadnokrajiških opština protjerale 120.000 Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Za zločine koje su počinili niko nije odgovarao jer srpske žrtve, nažalost, još nisu tretirane kao stradali iz druga dva naroda.

Najveća masovna grobnica pronađena je na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumirano 181 tijelo.

Među 2.214 ubijenih su 753 srpska civila, od kojih se 149 vode kao nestali, kao i 1.461 pripadnik Vojske Republike Srpske, od kojih se njih 79 još vode kao nestali.

Agresija je izvršena od jula do oktobra 1995. godine na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske Grahovo, Glamoč, Kupres, Šipovo, Srbobran, Jajce, Ripač, Drvar, Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana