Poljoprivrednicima predstavljena aplikacija "Agrolajf"

Srna
Foto: srna

TREBINjE - Poljoprivrednim proizvođačima, zakupcima zemljišta iz Trebinja danas je predstavljena aplikacija "Agrolajf" namijenjena za digitalno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, čiji je cilj unapređenje upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske koja je partner na projektu, Olivera Radić rekla je novinarima da aplikacija "Agrolajf" omogućava poljoprivrednicima da imaju pregled svojih parcela, mogućnost da unose sve radne operacije, prate vremenske prognoze i slično.

"Poljoprivrednici kroz ovu aplikaciju imaju mogućnost da preventivno djeluju ako dolazi do pojave štetnih bolesti, imaju pregled svih zaštitnih sredstava. Platformu mogu da koriste putem telefona, tako da ne moraju direktno ići na parcelu", rekla je Radićeva.

Nebojša Brkljača, menadžer firme "Telegrup" koja je osmislila aplikaciju, rekao je novinarima da se osim zakupaca poljoprivrednog zemljišta na području Trebinja aplikaciji mogu pridružiti i ostali poljoprivredni proizvođači.

On je dodao da je ova aplikacija, osim Trebinja, dostupna u opštinama Brod, Prijedor i Srbac.

Na području Trebinja je 28 zakupaca poljoprivrednog zemljišta. Procedura izdavanja zemljišta u zakup traje od 2018. godine, zemljište se dodjeljuje posredstvom javnih oglasa, a ukupna površina koja je pod zakupom je 130 hektara.

Obuka za poljoprivrednike je danas organizovana u Trebinju u okviru projekta "Digitalizacija opštinskog zemljišta" čiji su partneri privredno društvo "Telegrup" i njemačko Društvo za tehničku i ekonomsku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana