Policija proslavila krsnu slavu: Očuvanje Srpske vječni zavjet

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Policije Srpske proslavili su danas krsnu slavu - Svetog arhangela Mihaila.

- Odavanjem počasti poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske Policijska uprava Bijeljina obilježila je danas krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila i iskazala vječni zavjet sadašnjih i budućih generacija da se mora predano raditi na očuvanju Republike i jačanju njenih institucija - izjavio je načelnik ove uprave Stjepan Terzić.

Kao važne zadatke za budućnost, Terzić je naveo stalno jačanje ugleda MUP-a i bezbjednosti građana.

Uoči krsne slave MUP-a, koja se obilježava 21. novembra, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima policije ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina, a ranije je organizovana promocija policijske profesije djeci predškolskog uzrasta.

U Crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu služena je Sveta liturgija i prelomljen slavski kolač povodom Aranđelovdana

U zgradi Policijske uprave služen je i parastos, a potom su položeni vijenci na spomen-ploču za 23 poginula policajca sa područja ove opštine.

Načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić rekao je novinarima da su ovim činom odali počast pripadnicma Stanice javne bezbjednosti Mrkonjić Grad koji su za slobodu dali svoj život.

- Koristim ovu priliku da svim pripadnicima Policijske uprave Mrkonjić Grad, kao i MUP-u Republike Srpske čestitam krsnu slavu i da im poželim puno sreće, zdravlja i uspjeha kako na privatnom tako i na profesionalnom planu - dodao je Milekić. 
Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas pomen poginulim pripadnicima Centra javne bezbjednosti Trebinje čime je Policijska uprava Trebinje obilježila krsnu slavu - Aranđelovdan.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa istakao je da se nikada ne smiju zaboraviti poginuli pripadnici MUP-a koji su svoju žrtvu ugradili u temelje Republike Srpske.

On je novinarima u Trebinju rekao da je stanje bezbjednosti u istočnoj Hercegovini dobro, te da je to rezultat i svih građana.

- U narednom periodu ćemo dati sve od sebe da budemo na još višem zadatku - naglasio je Laketa.

Cvijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima Centra javne bezbjednosti Trebinje položile su, između ostalih, delegacije trebinjske Gradske uprave i Policijske uprave Trebinje. 

Parastos je služen i za 125 poginulih i dva nestala pripadnika Policijske uprave Doboj u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa u zgradi Policijske uprave, vijence su kod spomen-obilježja poginulim policajcima položili pripadnici MUP-a, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Obren Petrović, te predstavnici sindikata Policijske uprave.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković podsjetio je da je na području koje ova uprava pokriva stradalo 127 pripadnika policije.

Radinković je najavio da će, u okviru ove svečanosti, pripadnici policije organizovati Dan otvorenih vrata za najmlađe sugrađane, a u dogovoru i potrebama lokalne transfuziologije i tradicionalnu akciju davanja krvi za potrebe dobojske bolnice.

Jerinić je istakao da se i na ovaj način odaje počast svima koji su živote dali za Republiku Srpsku.
On je ukazao na dobru saradnju sa Policijskom upravom Doboj u realizaciji brojnih projekata i naveo da su u toku pripremni radovi za sanaciju fasade njihovog centralnog objekta u Ulici Svetog Save.

Jerinić ja rekao da su riješeni imovinskopravni odnosi zemljišta u kojoj će biti smještena Jedinica žandarmerije i da su u toku radovi na pripremi idejnog plana novog objekta.

Skupština grada Doboj je na sjednici u avgustu usvojila odluku o angažovanju 173.832 KM namijenjenih Policijskoj upravi Doboj, na ime pomoći za sanaciju fasade objekta ove uprave u Ulici Svetog Save. 

O pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo obilježili su danas Aranđelovdan, a tim povodom služen je pomen poginulim pripadnicima policije sa područja ove uprave i obavljen obred lomljenja slavski kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama.

Nakon slavskog obreda, položeni su vijenci na Centralni spomenik borcima palim tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Čestitajući svim pripadancima MUP-a Republike Srpske, Policijskoj upravi Istočno Sarajevo i građanima krsnu slavu Sabor Svetog arhangela Mihaila, načelnik ove uprave Branimir Šehovac naglasio je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

- Prigodno, uz službu, obilježili smo krsnu slavu. Danas je i prilika da se sjetimo svih naših poginulih pripadnika policije, njih 136 koji su u proteklom otadžbinskom ratu dali živote - rekao je Šehovac.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svim građanima, pripadnicima Policijske uprave i MUP-u Srpske slavu, te poželio mnogo poslovnog uspjeha i mira.

On je naveo da je danas i prilika da se prisjete svih onih koji su svoje živote utkali u odbranu i temelje Republike Srpske.

Služenju pomena, lomljenju slavskog kolača i polaganju vijenaca osim pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo, prisustvovali su i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština Pale Boško Jugović, Sokoca Milovan Bjelica, Trnova Dragomir Gagović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović i zamjenik načelnika Istočne Ilidže Miroslav Lučić.

Čubrilović: Policija - stub bezbjednosti Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da su MUP i Policija stub bezbjednosti Srpske i svih građana, te najvažniji garant vladavine prava i sprovođenja zakona.

- Ponosni smo na našu policiju, koja svoje zadatke izvršava u skladu sa Ustavom i zakonom, i čvrsta je garancija da će Srpska sačuvati stabilnost, a njeni građani živjeti mirno i bezbjedno - naveo je Čubrilović.

On je čestitao krsnu slavu - Svetog arhangela Mihaila ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču, direktoru Policije Siniši Kostreševiću i svim pripadnicima MUP-a i Policije.

-Želim vam mnogo profesionalnih uspjeha u budućem radu - istakao je Čubrilović u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana