Polić: Značajno mladima omogućiti da pokažu potencijal

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Milica Polić iz Drvara, student treće godine Katedre za anglistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, u svom naučnom radu o savremenim komunikacijama i društvenoj mreži "Tviter" ukazala je na siromašenje jezika i njegovu zamjenu "ikonicama".

Njen naučni rad zauzeo je pobjedničko mjesto na naučno-stručnom skupu "Studenti u susret nauci", održanom krajem prošle godine u Banjaluci.

"Cilj mi je bio da prikažem kako Tviter zajednica, koja ima milione korisnika, utiče na engleski jezik. Rezultati su mahom porazni po jezik, koji je u savremenoj komunikaciji izgubio na svom bogatstvu i postao monoton", rekla je Polićeva Srni.

Istina je da se globalni jezik, dodala je ona, razvija, ali i da istovremeno i trpi više nego ikada u istoriji, jer se upotrebljava sve manje riječi, dok se kao zamjena koriste ikonice koje izražavaju emocije i mimovi.

Kroz svakodnevnu komunikaciju, a sada i kroz svoj rad, Polićeva pokušava da podigne svijest o pravilnoj upotrebi jezika.

"Činjenica je da svi mi manje-više, makar u privatnoj režiji, koristimo skraćenice i neologizme, ali neophodno je da se napravi jasna granica gdje je njihova upotreba dozvoljena, mada je to za šire mase malo teže jer su izloženi svim novim pojavama u jeziku, prihvataju ih i koriste svakodnevno", rekla je Polićeva.

Prema njenim riječima, mladi u Republici Srpskoj imaju veliki potencijal u oblasti naučnih istraživanja, te je od velikog značaja pružiti im priliku da to i pokažu, kao i da uvide koliko i gdje treba da rade na sebi da bi unaprijedili znanje.

"Mladi su nosioci promjena i treba da budu stub svakog društva. A onaj teži zadatak je rad na sebi. Ništa ne smije da bude barijera u našem napretku. Mladi treba da budu najsvjetlija tačka društva, te kao takvi da neprestano uče i ulažu velike napore u svoj lični napredak i obrazovanje. Rad, trud i znanje se uvijek prepoznaju, a na kraju, što je manje bitno, nagrade", rekla je Polićeva.

Veliku podršku u pisanju rada kaže da je imala i od svog mentora profesora Tatjane Marjanović, koja joj je velika inspiracija i uzor, a ovoga puta je bila ruka vodilja kroz pisanje rada.

"Ovaj rad je prvenstveno nastao iz naše ogromne ljubavi prema lingvistici, iz snažnog elana i želje da stvaramo i bavimo se naukom bez obzira na sve izazove i prepreke", rekla je Polićeva.

Osim u naučno-istraživačkom radu, Polićeva je aktivna i u studentskim organizacijama, te je trenutno predsjednik Skupštine Studentske organizacije Filološkog fakulteta, delegat Filološkog fakulteta u Uniji studenata Republike Srpske i generalni sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Iz Drvara je u Banjaluku došla 2019. godine, sa željom da pokaže potencijal i hrabrost.

"Istini za volju, Drvar jeste poprilično mala sredina, mnogo manja u odnosu na Banjaluku, ali ne postoji barijera na putu ka uspjehu", rekla je Polićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana