Pokrov presvete Bogorodice: Zaštitnica Srpca u svim ratovima

Dejan Jovičić
Pokrov presvete Bogorodice: Zaštitnica Srpca u svim ratovima

SRBAC - Pokrov presvete Bogorodice, koji se proslavlja kao slava opštine Srbac, ima izuzetan značaj za ovu lokalnu zajednicu, a naročito za srbačku parohiju, koja proslavlja ovaj praznik kao slavu starog hrama koji je izgrađen prije više od 120 godina.

Na akademiji povodom krsne slave i Dana opštine Srbac, koja je održana u Domu kulture “Uglješa Kojadinović”, protojerej Željko Sarić, arhijerejski namjesnik srbačke parohije, rekao je da Pokrov presvete Bogorodice poziva na sabornost i jedinstvo i podrazumijeva da budemo jedni drugima podrška, dijelimo radost, tugu i uspjehe naših pojedinaca.

- Slaveći ovaj praznik prisjećamo se značaja starog hrama koji opstaje već duže od jednog vijeka i dužnost nas Srpčana je da se brinemo o njemu. Preživio je Austrougarsku, Prvi i Drugi svjetski rat, ali i najnoviji rat, iako je bio meta granatiranja, ali je uprkos tome opstao i štitio Srbac i ljude u njemu - istakao je Sarić.

Svečanoj akademiji u nedjelju uveče prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da je ponosan što je u proteklih dvadesetak godina republička vlast zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom širom Republike Srpske i FBiH izgradila i obnovila oko 1.040 hramova i brojne manastire.

- Ako želimo sačuvati naš tradicionalni karakter, treba još više da se okupljamo oko crkve i države. Srbac je dobar primjer saradnje i visokog stepena sinergije lokalne i republičke vlasti, što je rezultovalo uspješno realizovanim kapitalnim projektima - istakao je Dodik.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je zahvaljujući ulaganjima Vlade RS i drugih donatora u proteklih osam godina na području Srpca u razne projekte uloženo oko 35 miliona KM, čime je ova lokalna zajednica postala mjesto dobrog življenja te dodao da neprocjenjivi prirodni potencijali kojima raspolaže tek čekaju da budu iskorišćeni na pravi način i još značajnije je promovišu na turističkoj mapi Srpske.

Dragosavljević je rekao da je u proteklom periodu asfaltirano više od 110 kilometara puteva i ulica u Srpcu, obnovljeni su mnogi društveni domovi i škole, izgrađen novi vrtić i zgrada za mlade bračne parove, a trenutno je u završnoj fazi adaptacija omladinskog doma u buduću galeriju slika sa bardačke kolonije.

- Povećali smo broj zaposlenih za 400 od 2016. godine, smanjili ukupne obaveze opštine za 4,5 miliona KM i povećali sredstva iz budžeta za stipendije, sportske klubove, poljoprivredu, boračke i socijalne kategorije, podsticaje za zapošljavanje, omladinske i nevladine organizacije - rekao je Dragosavljević.

On je najavio da bi u dogledno vrijeme trebalo da započne izgradnja druge lamele sa dodatnim stanovima za mlade bračne parove, a postoji i ideja o izgradnji vrtića za djecu sa područja Lijevča polja.

A group of people posing for a photoDescription automatically generated

Na svečanosti su uručene nagrade opštine mladima i zahvalnice, a najviše priznanje Povelju opštine dobila je doktorica Branka Nedić-Vidović, specijalista ginekologije i akušerstva, koja je već 40 godina zaposlena u srbačkom Domu zdravlja i koja je istakla da joj je bila velika čast i radost što je čitav radni vijek provela u Srpcu.

- Nije važno u kakvoj ustanovi ili instituciji ste zaposleni, jer bilo gdje da radite možete biti vrlo uspješan čovjek. Naše mjesto je predivno i ako gajimo ljubav jedni prema drugima, onda će to činiti i naša djeca - rekla je ona.

Svečanosti

Svečanosti povodom krsne slave i Dana opštine Srbac nastavljene su juče svečanom liturgijom i litijom gradskim ulicama, uz koncert folklora na gradskom trgu, mini-sajam Udruženja žena i drugih izlagača i tradicionalnu trpezu za građane. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici bratskih opština Ljubovija i Bačka Palanka iz Srbije i Novogrođec iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana