Pokrenuta procedura za dodjelu koncesije za izgradnju elektrane u Bileći

Srna
Pokrenuta procedura za dodjelu koncesije za izgradnju elektrane u Bileći

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju fotonaponske elektrane "Solarni park Bileća" na području opštine Bileća.

Instalisana snaga elektrane je 10 megavata i procijenjena godišnja proizvodnja 16,5 gigavatčasova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Srpske je ovu odluku donijela nakon izvršenih konsultacija i pribavljenih pozitivnih mišljenja nadležnih institucija i jedinica lokalne samouprave.

Ministarstvo energetike i rudarstva Srpske će u narednom periodu provesti proceduru s ciljem raspisivanja javnog poziva za dodjelu koncesije za izgradnju ove solarne elektrane.

Vlada je usvojila informaciju o korištenju kreditnih sredstava u okviru programa Makrofinansijske pomoći EU u kojoj se navodi da je prva tranša u iznosu od 91,1 miliona KM povučena prošle godine.

Kreditna sredstva su namijenjena za podršku budžetu Srpske s ciljem zadovoljavanja budžetskih potreba i podrške Republici Srpskoj u rješavanju problema izazvanih širenjem pandemije novog virusa korona.

U skladu sa informacijom, sredstva su namijenjena za realizaciju zaključaka Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Republike Srpske, a svrha druge tranše, takođe, će biti realizacija zaključaka UO Fonda u ovoj godini.

Vlada je usvojila informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz pridruživanja EU, a koja je posvećena pregledu aktivnosti Srpske i BiH u procesu integracija tokom prošle godine.

Informacija, između ostalog, sadrži pregled najznačajnijih stavova i ocjena Evropske komisije sa održanih sastanaka odbora i pododbora, aktivnosti u vezi sa Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, pregled ocjena iz Izvještaja o BiH za prošlu.

Osim toga, informacija sadrži pregled ostvarenih rezultata u približavanju propisa Srpske propisima EU, kao i aktivnosti republičkog IPA kordinatora u procesima programiranja i realizacije finansijskih instrumenata EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana