Pokrenuta akcija "Postani zadužbinar Kosova i Metohije"

Srna
Foto: Fejsbuk/ Srbsko Sabranje Baštionik

BANjALUKA- Srbsko sabranje "Baštionik“ započelo je kampanju "Postani zadužbinar Kosova i Metohije“, u okviru koje je osim trajnog naloga, kao načina prikupljanja pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji pokrenut i humanitarni telefonski broj 17766.

Svi koji su u mogućnosti pozivom na ovaj broj mogu da daruju dvije KM za opstanak još jedne srpske porodice na Kosovu i Metohiji, kao i za, kako su naveli, jedan dječiji osmijeh više.

Iz Srbskog sabranja saopšteno je da je broj 17766 trajno aktivan i dostupan za sve korisnike Kompanije "M:tel“ i "BH Telekoma" iz mobilne i fiksne telefonije.

Kampanja je nastavak projekta "Zadužbina za Kosovo i Metohiju", a sprovodi se zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i uz pomoć marketinške agencije "Akvarijus".

"Srbsko sabranje Baštionik je 2019. godine pokrenulo trajnu dobrotvornu akciju za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji pod nazivom Zadužbina za Kosovo i Metohiju, koja je prerasla u trajni, razvojni projekat, sistem kontinuiranog i planskog rada, ne samo pomoći i povezivanju Srba iz južne srpske pokrajine i Srba iz Republike Srpske i Federacije BiH, nego i očuvanja i jačanju duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta Srba bez obzira u kojoj državi žive", navodi se u saopštenju.

Iz Srbskog sabranja su naveli da akcija "Zadužbina za Kosovo i Metohij"“ postaje nacionalni projekat trajnog karaktera i dokaz da Srbi i u 21. vijeku imaju svijest o nacionalnom jedinstvu bez obzira na administrativne granice.

"Od početka rada Zadužbine pomogli smo 57 porodica, brojne manastire, crkve, ustanove, kontinuirano pomažemo rad Narodne kuhinje, poklonima smo obradovali stotine djece. Stipendiramo 13 đaka sa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Iz "Baštionika" su naveli da su zajedno sa drugim dobrotvornim organizacijama kupovali zemlju, poljoprivredne mašine i priključke, plastenike, stoku, namještaj, mašine i alat, te gradili i opremali kuće, uvodili vodovod i na taj način, kako su istakli, pomogli koliko su mogli.

Ukupna vrijednost dosadašnjih donacija Zadužbine je 137.166 KM.

Iz "Baštionika" ocjenjuju da Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, uprkos svim nedaćama i progonima, a naročito na jugu, u getu i trajnoj izolaciji, zaslužuju mnogo više.

"Zajedno, uz vašu pomoć, možemo ih mnogo snažnije podržati u njihovoj hrabroj odluci da ostanu na svojim ognjištima, opstanu u neprestanoj borbi i sačuvaju Kosovo i Metohiju za sve nas", naveli su iz "Baštionika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana