Pojačane inspekcijske kontrole na farmama i u klaonicama dale rezultate

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom maja ove godine, u poređenju sa prethodnim mjesecom, zabilježeno je povećanje broja zaklanih svinja za čak 43,3 odsto, a farmeri i klaoničari tvrde da je to rezultat pojačanih inspekcijskih kontrola, koje su uslijedile zbog pojave afričke kuge, što je dovelo do toga da i oni koji su radili na crno, u strahu od kazne ulaze u legalne tokove.

Statističari su izračunali i da je u maju u odnosu na april zabilježeno povećanje neto težine zaklanih svinja za 47,8 procenata.

- Broj zaklanih svinja u odnosu na maj prošle godine veći je za 1,8 odsto - stoji u izvještaju Zavoda.

S druge strane farmeri tvrde da je potražnja za svinjama ista, ako ne i slabija. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da potražnja za svinjama ništa nije veća u odnosu na prethodne mjesece, kao ni godine, kada je dosta klaoničara u Srpskoj životinje klalo na crno.

- Uz povećanu kontrolu i strah od rizika mnogo više klaoničara se pridržava propisa. Na uvođenje reda u ovu oblast takođe su uticale i povećane kontrole svadbenih salona, restorana i drugih ugostitelja, koji više ne smiju služiti meso bez deklaracije - kazao je Maljčić.

Dodao je da farmeri nisu osjetili da je u maju prodato i jedno prase više nego u aprilu. 

Štaviše maj je, kažu, bio najskuplji mjesec što se tiče svinja, pogotovo manje kilaže u posljednjih deset godina.

- Potražnja je naglo pala u drugoj polovini maja, dok je interesovanje za prasićima ponovo krenulo krajem juna - rekao je Maljčić.

Potražnja za tovnim svinjama je, prema njegovim riječima, trenutno dosta mala, iako je cijena povoljna. 

- Kilogram žive vage tovne svinje košta oko četiri marke, dok je za prase potrebno izdvojiti 5,5 maraka. Moram priznati da je cijena jako niska - rekao je Maljčić, podsjetivši da je pred novogodišnje i božićne praznike, odnosno u januaru ove godine, cijena po kilogramu žive vage prasadi u Srpskoj dostizala i do 17 maraka.
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor Dragiša Cvjetković kazao je da je pojačani inspekcijski nadzor znatno smanjio nelegalnu trgovinu svinja. 

- Disciplina na farmama i u klaonicama je daleko pojačana. Sada se uglavnom zna ko šta radi, što je za svaku pohvalu - istakao je Cvjetković i dodao da je potražnja otprilike ista kao i prethodnih mjeseci. 

Vlasnik firme “Makea” iz Gradiške, u čijem sklopu se nalazi i klaonica Dragan Stanić kazao je da nema dana, a da ih ne posjeti nadležna inspekcija, kako bi se uvjerila da se svi poslovi odvijaju po propisima. 

- Posla imamo identično kao prošle godine. Na nivou mjeseca broj zaklanih svinja varira u desetak komada. Nema velikih promjena što se tiče potražnje - rekao je Stanić i dodao da se trude da sve rade po propisima, kako zbog sebe, tako i radi svojih mušterija.

PILETINA I GOVEDINA

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su da je tokom maja ove godine, u poređenju sa istim mjesecom lani, smanjen broj zaklanih goveda za 0,6 odsto, živine za šest odsto i ovaca za 7,6 odsto. 

Statističari su izračunali da je u poređenju sa prethodnim mjesecom, tokom maja ove godine, smanjen broj zaklanih ovaca za 2,5 odsto, živine za 14,1 odsto i goveda za 18,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana