Podsticaji veći, ali uz strože kontrole

 Anita Janković Rečević
Podsticaji veći, ali uz strože kontrole

BANjALUKA - Srpska mora proizvesti maksimalnu količinu hrane sa svojih parcela i obradivih površina u idućoj godini uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera i podsticaja.

Zaključak je to jučerašnjeg sastanka ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Save Minića i predstavnika republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača na kojem su nastojali dogovoriti raspodjelu 180 miliona KM, koliko će iznositi agrarni budžet u idućoj godini.

Nakon što je saslušao želje, potrebe i prijedloge poljoprivrednika o raspodjeli sredstava za razvoj i podsticaj poljoprivrede u narednoj godini, Minić je rekao da će smanjiti donje limite kako bi bilo obuhvaćeno što više korisnika, te da ima podršku svih proizvođača. 

- Očekujemo da ćemo kroz to povećati broj korisnika podsticajnih sredstava iz budžeta Vlade za oko 5.000. To je aktivan odgovor na sve što se dešava na tržištu - rekao je Minić juče u Banjaluci nakon sastanka. 

On je naveo da se ozbiljno razmišlja da se ne napravi zastoj u intenzivnom razvoju poljoprivredne proizvodnje kada je riječ o kapitalnim ulaganjima.

- Zatražio sam od svih poljoprivrednika da ne bude zloupotreba podsticaja. U tom smislu obećavam tri puta veću kontrolu nego što je to bilo do sada kako bi nam ova sredstva, koja su sigurno dovoljna, omogućila da odgovorimo svim udarima tržišta. Njihova efektivnost će biti mnogo veća ako budemo imali rigoroznu kontrolu. Teško vrijeme zahtijeva veliku ozbiljnost, mjere i kontrolu - rekao je Minić.

On je ocijenio da će resorno ministarstvo poljoprivrednicima biti partner i u smislu organizovanog otkupa proizvoda za industrijsku preradu, odnosno da dobiju sigurnost u proizvodnji.

Izrazio je nadu da neće biti prekomjernog uvoza iz Evrope, već da će biti korišteni domaći proizvodi.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi RS Goran Mitrović rekao je da se počinju rješavati ključni problemi poljoprivrednika koji bi, po svemu sudeći, trebalo da postanu konkurentni onima iz Evrope.

- Glavni problem do sada bila je visokosubvencionisana uvozna hrana iz Evrope. Nismo uspjeli da u međuvremenu dignemo carine i slično, međutim zahvaljujući povećanju agrarnog budžeta moći ćemo da budemo konkurentni - rekao je Mitrović i dodao da Srpska nema viškova hrane.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović očekuje da će agrarni budžet biti pravedno raspodijeljen.

- Sastanak je bio izuzetno dobar i dajemo punu podršku ministru jer je iznio ono što smo očekivali - rekao je Dojčinović i dodao da je voćarstvo u Srpskoj u teškoj situaciji i da se mnogi voćnjaci gase.

S ciljem smanjenja uvozne zavisnosti i obezbjeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva Dragan Šepa iz Privredne komore Srpske smatra da treba podsticati primarne poljoprivredne proizvođače i strateške proizvode.

 - Treba bolje uvezati primarne proizvođače sa domaćom prehrambenom industrijom - zaključio je Šepa.

Direktor Poljoprivrednog dobra “Semberija” iz Bijeljine Branimir Andrić naveo je da bi trebalo znatno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj jer bi to uticalo na smanjenje odlaska ljudi.

Zakon

Dragan Šepa je rekao da treba inicirati da se usvoji zakon o podsticajima. Sa njim je saglasan i Branimir Andrić koji je rekao da imaju obećanje resornog ministra da će predložiti zakonsko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana