Podrška naučnoistraživačkim radovima o Trgovskoj gori

Srna
Foto: Vlada FBiH

SARAJEVO - Na sastanku federalnih ministara turizma i životne sredine Nasihe Pozder i obrazovanja i nauke Jasne Duraković sa dekanima i profesorima univerziteta u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Mostaru dogovorena je podrška naučnoistraživačkim radovima koji se bave problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Ovom sastanku su prisustvovali i direktori Federalnog hidrometeorološkog i Agropedološkog zavoda, te predstavnik nevladine organizacije “Grin tim”, saopšteno je iz Ministarstva životne sredine i turizma Federacije BiH /FBiH/.

Na sastanku je rečeno da predstavnici vlasti, akademske zajednice i nevladinog sektora moraju biti više povezani u rješavanju problema, poput Trgovske gore.

Iz resornog ministarstva dodaju da će u Bihaću u junu biti održana naučna konferencija koja će u fokusu imati Trgovsku goru.

“To će biti dobra prilika da institucije, stručnjaci i nevladine organizacije predstave rezultate istraživanja o ovoj temi, te da pokažemo kvalitetan naučni pristup stručnjaka iz BiH u razumijevanju i u reakcijama na sve eventualne prijetnje po životnu sredinu i zdravlje ljudi”, navode iz federalnog ministarstva.

Ova konferencija će biti održana u organizaciji Biotehničkog fakulteta, a povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana