Podrška dobrovoljnim davaocima krvi neće izostati

Srna
Podrška dobrovoljnim davaocima krvi neće izostati

KOTOR VAROŠ - Opštinska uprava Kotor Varoš uvijek će podržavati dobrovoljne davaoce krvi koji treba da budu ponosi na sebe, rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan na današem prijemu za višestruke davaoce krvi organizovanom povodom Svjetskog dana doborovoljnih davlaca krvi, 14. juna.

Sakan je gostima čestitao ovaj dan i istakao da mogu biti ponosni na činjenicu da su svojom humanošću omogućili drugima da produže život.

"Vaše učešće u akcijama je čin solidarisanja sa osobama čiji životi i zdravlje zavise od dovoljne količine sigurne krvi i krvnih komponenti i zato predstavljate ključni segment svakog zdravstvenog sistema", naglasio je Sakan.

Predsjednik Komisije za animiranje dobrovoljnog davalaštva krvi Crvenog krsta Kotor Varoš Duško Vasiljević rekao je da je na području ove opštine evidentirano više od 800 dobrovoljnih davalaca krvi

"Tokom četiri godišnje akcije prikupi se više od 500 doza dragocjene tečnosti i po tome smo prepoznatljivi u Republici Srpskoj", rekao je Vasiljević, koji je načelniku Sakanu zahvalio prigodnim poklonom za dosadašnju pomoć.

Prema njegovim riječima, doprinos dobrovoljnih davalaca krvi je nemjerljiv kako za zdravstveni sistem, tako i za Crveni krst kao organizatora akcija dobrovoljnog davalaštva krvi ali i cijelu društvenu zajednicu.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Sanela Kučuk najavila je za 8. jul ljetnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", kada će biti upriličeno i tradicionalno druženje dobrovoljnih davalaca sa područja opštine.

Ona je dodala da su poslije dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona odlučili da od 27. juna do 1. jula organizuju kamp Podmlatka Crvenog krsta u Tovladiću, koji će okupiti 50 polaznika uzrasta od 12 do 15 godina.

"Na kampu će učesnici sticati znanja nizom kurseva i radionica o temama kao što su pružanja prve pomoći, realistički prikaz povreda i oboljenja, upoznavanje o vrijednostima pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca", naglasila je Kučukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana