”Podraški sir” gastronomski brend Mrkonjić Grada

Srna
Foto: Srna

MRKONjIĆ GRAD - Mrkonjić Grad sve više postaje prepoznatljiv po gastronomskom brendu "Podraški sir", koji se proizvodi u Podrašnici, selu rijetke ljepote i geostrateškog položaja smještenom na 800 metara nadmorske visine.

Prva mini-sirara u ovoj opštini otvorena je u Podrašnici prošle godine i proizvodi osam vrsta sireva - punomasni kriška sir, punomasni mladi sir, punomasni tvrdi sir, punomasni tvrdi sir sa paprikom, origanom, bosiljkom, bijelim lukom i ruzmarinom.

Tehnolog i menadžer u sirani Svjetlana Lekić rekla je Srni rekla je da je punomasni kriška sir blago-slanog okusa, kockastog oblika, težine oko 350 grama.

"Punomasni tvrdi sir ima pikantan ukus, koru, okruglog je oblika. Pakovan je u vidu cijeline, polovine i četvrtine. Inovacija su punomasni tvrdi sirevi sa okusima crvene ljute paprike, bosiljka, origana, bijelog luka i ruzmarina", ispričala je Lekićeva.

Ona je navela da dnevno proizvedu 20 kilograma sira, a najviše se prodaju punomasni kriška i trvdi sir.

Poznati gastronomski brend "Podraški sir" plasira se na tržišta opštine Mrkonjić Grada i grada Banjaluka, a svoju opštinu predstavlja na sajmovima i manifestacijama kako u Republici Srpskoj, tako i u regionu.

 

Lekićeva je rekla da je kapacitet sirane 200 litara dnevno, a odnendavno se vrši i otkup mlijeka za potrebe proizvodnje sira. Za sada, kaže, imaju dva radnika u proizvodnji i zadovoljni su prodajom, a plan je da u budućem periodu prošire svoje kpacitete.

"Selo Podrašnica je rijetke ljepote i značajnog geostrateškog položaja, koje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 800 metara", rekla je Lekićeva.

Ona je ocijenila da mini-sirana čuva i razvija selo, omogućava nezaposlenim ženama da ostvare prihode za domaćinstvo i daje šansu za opstanak proizvođačima sa manjim količinama mlijeka.

U mini-siranu je uloženo 141.000KM, od čega je opština obezbijedila 76.533 KM, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske 45.767 KM i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske 18.657 KM kroz IFAD projekat.

Lekićeva je navela da je nedaleko poznato i izletište Zelenkovac, da u Podrašnici djeluje i Udruženje žena "Naša žena" koje svojom neumornošću oplemenjuje sredinu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana