Organizovani mamografski pregledi za žene iz rubnih opština Srpske

Srna
Foto: Ilustracija

MRKONjIĆ GRAD - Tridesetak žena iz tri rubne opštine Republike Srpske - Kupresa, Jezera i Drinića danas je obavilo mamografske preglede u mrkonjićkom Domu zdravlja “Dr Jovan Rašković”, u organizaciji Aktiva žena socijaldemokrata iz Izborne jedinice tri.

Potpredsjednik Aktiva za Izbornu jedinicu tri Snježana Novaković Bursać istakla je da su mamografski pregledi dostupni u zdravstvenom sistemu, ali da je ženama teško da organizuju vrijeme da dođu u Banjaluku na pregled.

- Naša je ideja da im ovu uslugu približimo kako bi se i one pregledale i da se svijest o značaju preventivnih pregleda proširi kako bismo se što uspješnije borili i izborili sa ovom teškom i veoma raširenom bolešću - rekla je Novakovićeva novinarima.

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da je cilj akcije skretanje pažnje na važnost preventivnih pregleda kada je riječ o raku dojke.

- Vjerovatno je da nećemo ovu akciju fokusirati samo na mjesec oktobar, nego ćemo je sprovoditi na nekoliko punktova u Republici Srpskoj. Akcija će vjerovatno biti produžena sve dok bude zainteresovanih za preventivni mamografski pregled - rekla je Šolaja.

Predsjednik mrkonjićkog Aktiva žena SNSD-a Milena Lukić rekla je da je oktobar posvećen ženskom zdravlju i prevenciji karcinoma dojke, napominjući da je to veoma rašireno oboljenje i drugi po učestalosti karcinom kod žena.

- Mamografija je jedna veoma značajna preventivna dijagnostička procedura koja omogućava brzo, jednostavno i bezbolno snimanje žena. Istraživanja su pokazala da mamografija može da ukaže na postojanje patoloških promjena čak i dvije godine prije nego što se pojave prvi simptomi - objasnila je Lukićeva.

Lukićeva apeluje i na druge žene da se prijave za ovu akciju kako bi posvetile pažnju svom zdravlju i zdravlju zajednice.

Ona je zahvalila Aktivu žena SNSD-a što je prepoznao ovu akciju kao veoma značajnu, te zahvalila i domovima zdravlja u Mrkonjić Gradu i Banjaluci, kao i svim kolegama koji sa njima sarađuju u ovoj akciji.

Dragana Banjac iz Drinića danas je prvi put bila na mamografskom pregledu i kaže da je imala želju i potrebu da to obavi, bez obzira na to što nema zdravstvenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana