Podaci o umrlima stizaće elektronski u realnom vremenu

Srna
Podaci o umrlima stizaće elektronski u realnom vremenu

BANjALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i v.d. direktora republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić potpisali su danas Aneks četiri Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka kojim se omogućava Fondu da podatke o umrlima dobija elektronski u realnom vremenu.

Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da to doprinosi ažurnosti evidencije Fonda, boljoj kontroli i sprečavanju zloupotreba prilikom korištenja prava iz zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ovakva razmjena podataka istovremeno je od značaja i kod utvrđivanja broja osiguranih lica na osnovu čega se planiraju sredstava za finansiranje primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Saradnja sa FZO omogućena je zahvaljujući podacima evidentiranim u Centralnoj bazi drugog primjerka matičnih knjiga, u koju su objedinjeni podaci iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, državljana i umrlih u Republici Srpskoj.

Potpisivanjem Aneksa četiri danas u Banjaluci nastavljena je saradnja Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Fonda koja je, uz podršku Vlade, uspostavljena prije sedam godina potpisivanjem Sporazuma o korištenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga, evidentiranim u matičnim knjigama umrlih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana