Počinje međunarodno takmičenje "Nemanjići"

Srna
Počinje međunarodno takmičenje "Nemanjići"

BANjALUKA- Četvrto međunarodno kviz-takmičenje "Nemanjići 2022/23", o temi stradanja Srba u 20. vijeku, počinje danas u Banjaluci i trajaće do petka, 19. maja.

Član Organizacionog odbora takmičenja Vesna Milošević istakla je značaj čuvanja tradicije, te razvoja i njegovanja kulture sjećanja, naročite među mladim generacijama.

"Cilj nam je da kroz ovo takmičenje učenici saznaju neke činjenice i informacije o stradanja srpskog naroda, koje ne izučavaju u toku redovnog školovanja", izjavila je Miloševićeva Srni.

Miloševićeva je napomenula da temu stradanja Srba nije lako prilagoditi za učenike uzrasta od 13 ili 14 godina, ali da je važno da se o tome govori i da se širi znanje.

"Nažalost, danas imamo malo i obrazovnih emisija na televizijama, za razliku od ranije, te đaci nemaju ni puno prilika da saznaju neke važne stvari o svojim precima", rekla je Miloševićeva.

Učesnici takmičenja, koje organizuje Udruženje "Nemanjići" iz Čačka, su učenici koji su u prethodnim eliminacionim krugovima, koji su se odvijali onlajn, pokazali najbolje znanje.

Od gotovo 1.000 prijavljenih takmičara, u Banjaluku će doći šest ekipa iz osnovnih škola iz Srpske, četiri ekipe iz Srbije, dvije iz Mađarske, te po jedna iz Hrvatske i Švedske.

Takmičenje će biti održano u hotelu "Vidović".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana