Počeo skrining mentalnog zdravlja porodilja i trudnica na šest lokaliteta

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Udruženje Eko-eho Centar za edukaciju i promociju zdravog života, u saradnji s banjalučkim Domom zdravlja, sprovodi skrining mentalnog zdravlja porodilja i trudnica u ambulantama porodične medicine na šest lokaliteta u Banjaluci.

Skrining mentalnog zdravlja sprovodi se u ambulantama porodične medicine u Poliklinici, na Laušu, u Centru jedan, na Starčevici i u Lazarevu i Obilićevu.

Sve žene koje su se porodile u posljednjih godinu dana ili su trudne, a registrovane su kod porodičnog ljekara na pomenutim lokacijama, imaju priliku da popune kratak skrining upitnik.

"Ljekar će na licu mjesta izvršiti evaluaciju, te će u zavisnosti od rezultata i u dogovoru s pacijentkinjom uputiti ispitanicu u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja gdje će dobiti stručnu pomoć, ukoliko je to potrebno", navodi se u saopštenju organizatora.

Porodilje i trudnice su pozvane da se jave u svoju ambulantu porodične medicine, a ukoliko porodični ljekar nije na pomenutim lokalitetima - mogu da ispune skrining upitnik na stranici udruženja /http://ekoeho.org/ .

Skrining će se sprovoditi do kraja oktobra s ciljem da se i nakon toga nastavi i bude dio redovnih preventivnih aktivnosti.

Organizatori istuču da je postporođajna depresija najčešća zdravstvena komplikacija nakon poroda, te da od nje pati oko 18 odsto žena.

Prevencija i rani tretman su izuzetno važni, a podaci govore da oko 50 odsto porodilja koje se suočavaju s anksiozno-depresivnom problematikom nikada ne potraži pomoć.

Iz Udruženja Eko-eho navode da je uizradi metodološko uputstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje će vršiti praćenje i evaluaciju provođenja skrininga na depresiju u perinatalnom periodu i to u skladu s Akcionim planom programom promocije mentalnog zdravlja građana Republike Srpske za period od 2021-2023.

Skrining se realizuje u okviru projekta "Prevencija i rani tretman perinatalne depresije - osnaživanje profesionalaca", uz pomoć Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji provodi Institut za populaciju i razvoj, a finansira ga Vlada Švajcarske. Projekat je podržao i grad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana