Počelo snimanje istorijsko-biografskog filma "Svjedok" o prof. dr Zoranu Stankoviću

G.S.
Foto: RTRS

U Beogradu su snimljeni prvi kadrovi dugometražnog dokumentarnog filma "Svjedok".

Scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić, a film se realizuje u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje
nestalih lica.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima prof. dr specijaliste sudske medicine Zorana Stankovića koja se tiču njegovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine za vrijeme ratnih dešavanja.

Nažalost, prof. dr Stanković je iznenada preminuo neposredno pred početak snimanja filma.

Nakon njegove smrti film mijenja svoju formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu ratnog užasa, prikazanu kroz istorijski i biografski portret prof. dr Stankovića.

Po riječima režisera, ovo je film o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čovjeku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata, ali isto tako ovaj je film dužna nacionalna počast istorijskom djelu i veličini prof. dr Stankovića.

Kroz poziv specijaliste sudske medicine u toku ratnih sukoba, prof. dr Stanković je svjedočio o destrukciji ljudskog bića, o užasima individualne patnje, o posljedicama raspada jedne zemlje i stradanju jednog naroda.

Prof. dr Zoran Stanković bio je taj koji je iz krvi i blata ovdašnjih grobnica izvlačio i identifikovao najmilije porodica, ne pitajući za vjeru i naciju, omogućavajući um da ih uz sav bol i patnju dostojanstveno sahrane.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 5000 stradalih žrtava, jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja i užasima ratnih dešavanja.

Biografija i autoritet svjetskih razmjera prof. dr Stankovića pozicioniraju kao jednog od najvažnijih hroničara ratnih zbivanja.

Ujedno, ovo je istorijski presjek koji će kroz filmski izraz objediniti mapu stradanja srpskog naroda.

Samo na teritoriji Bosne i Hercegovine radio je ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svjedočanstva prof. dr Zorana Stankovića, te svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, u filmu će učestvovati članovi njegove najuže porodice, članovi njegovog obdukcionog tima, novinari, snimatelji, te ostali akteri koji na najvjerodostojniji način mogu da svjedoče o njegovoj istorijskoj ulozi.

Režiser Bojić zahvalio je porodici prof. dr Stankovića što je podržala i nastavila realizaciju filma, te Radio-televiziji Republike Srpske i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji su u punom kapacitetu stali iza jednog ovakvog istorijskog projekta.

Snimanje filma planirano je na više područja i lokacija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji i Holandiji.

Filmsku ekipu čine direktor fotografije Dejan Račić, snimatelj Saša Vrućinić, montažer Ognjen Bogdanović, snimatelj tona Željko Kalamanda, asistent snimatelja Milorad Rajlić, grafički dizajner Ognjen Radumilo, dizajner tona Vladimir Vladetić, producent Filip Mlađenović, te scenarista i režiser Denis Bojić, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana