Počelo sankcionisanje trgovaca: Za deset feninga drakonska kazna!

Danijela Bajić
Počelo sankcionisanje trgovaca: Za deset feninga drakonska kazna!

BANjALUKA - Republički tržišni inspektori u 61 kontroli cijena nakon ograničenja marže na više stotina proizvoda utvrdili su nepravilnosti u 15 slučajeva, te trgovcima izrekli kazne u ukupnom iznosu od 150.000 KM, dok zaštitnici prava potrošača smatraju da ni takve sankcije neće uroditi plodom, zbog čega traže da budu objavljena imena marketa kako bi kupci znali kome da iskažu nepovjerenje.

Inspektori su za manje od mjesec dana, odnosno od stupanja na snagu nove Uredbe o određivanju marže u prometu proizvoda, utvrdili nepravilnosti kod cijena različitih vrsta proizvoda, među kojima su i zamrznuto povrće, mliječni proizvodi i sredstva za održavanje higijene.

Iako su, kako su naveli u Inspektoratu, utvrđena prekoračenja najčešće iznosila desetak feninga, svako odstupanje od propisane marže predstavlja prekršaj i osnov za izricanje propisane kazne.

- U skladu sa novom uredbom, za nepridržavanje definisanih marži propisana je kazna od 7.000  do 10.000 KM za pravno lice, od 3.000 do 5.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 3.000 KM do 6.000 KM za preduzetnika. U skladu sa zakonskim ovlašćenjima inspekcijski organi mogu izreći samo najniže definisane kazne, dok veće kazne mogu izricati sudovi - istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da su u navedenim kontrolama inspektori u prodajnim objektima konstatovali i druge vrste nepravilnosti koje su se odnosile na izdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga, evidencija i slično, te su po tom osnovu trgovcima izrečene i kazne u iznosu od 16.400 KM.

Prema riječima ministra trgovine i turizma Republike Srpske Denisa Šulića, cijena oko 500 namirnica snižena je u rasponu od 15 do 90 feninga. Resorno ministarstvo, kako je istakao Šulić za “Glas Srpske”, neće stati na ovome, zbog čega će se do kraja sedmice ponovo sastati sa predstavnicima trgovačkih lanaca i potrošača.

- Podvući ćemo sve ono što je o pitanju usklađivanja cijena do tada urađeno i svakako razmotriti nove prijedloge i ideje kako bismo za naredni period našli najbolje moguće rješenje - kazao je Šulić.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kazala je da i posljednje inspekcijske kontrole potvrđuju da ima neregularnosti u trgovinama kada je riječ o cijenama.

- Međutim, kazne se plate, a potrošači i dalje ne znaju koje su to trgovine koje krše propise i zarađuju na kupcima. S druge strane, pitanje je da li će te kazne i platiti, jer postoje procesi žalbe i slično. Zato je naš prijedlog da se objave imena trgovina koje ne poštuju uredbu kako bi kupci znali i na svoj način odgovorili na njihovo ponašanje - kazala je Marićeva.

HLjEB

U Inspektoratu RS ističu da, kada je riječ o primjeni odluke kojom je ograničena cijena bijelog hljeba težine 600 grama proizvedenog od brašna TIP 500 na 1,90 KM po komadu, za sada nisu utvrđene veće nepravilnosti.

- Navedeno ograničenje se ne odnosi na ostale pekarske proizvode - kazali su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana