Počelo obilježavanje Dana sjećanja na djecu ubijenu i umorenu u NDH

SRNA
Počelo obilježavanje Dana sjećanja na djecu ubijenu i umorenu u NDH

PRIJEDOR - U Macurama kod Prijedora počelo je obilježavanje Dana sjećanja na djecu ubijenu tokom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH od 1941. do 1945. godine.

Pomenu za djecu ubijenu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, koju služi lokalno sveštenstvo, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ambasade Srbije u BiH.

Prisutni su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čelni ljudi gradova i opština Potkozarja, te predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Slijede polaganje vijenaca i cvijeća, obraćanje zvaničnika i duhovni program.

Prema podacima resornog ministarstva, najmanje 74.642 srpska djeteta u dobi do 14 godina umorena su ili ubijena u NDH, a u zaseoku Macure je tokom njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru u ljeto 1942. godine ubijeno je 312 Srba iz više potkozarskih sela, među kojima je bilo 75 djece do 14 godina.

Ovaj datum je krajem 2020. uvršten u kalendar događaja od republičkog značaja i od 2021. obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana