Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima": Humanitarni broj do sada pozvan 62.411 puta

Milijana Latinović
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika počelo je tradicionalno donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", a cilj ovogodišnje akcije je nabavka transportnih inkubatora za porodilišta širom Srpske.

Istovremeno na Trgu Republike, na platou ispred Radio-televizije RS održava se humanitarni koncert. 

Svi koji žele pomoći da svaka bolnica dobije savremen transportni inkubator do ponoći mogu da pozovu "m:tel" humanitarni broj 1411 i doniraju jednu marku.

Inicijativu za nabavku i kubatora pokrenuli su pedijatri Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine,Foče i Banjaluke.

Stevandić: Najljepša akcija koja nas ujedinjuje

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” jedna je od najljepših i sve što je urađeno kroz ovu akciju traje dugo, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

On je naglasio da je ovo jedina akcija koja ujedini i lijevicu i desnicu i Zvezdaše i Partizanovce, vlast i opoziciju.

“Imamo izuzetno razvijenu mrežu porodilišta i nadam se da će i sada nabavkom transportnih inkubatora potpuno biti zaštićena novorođenčad na putu ka većoj zdravstvenoj ustanovi” istakao je Stevandić.

Predsjednica Udruženja pedijatara RS Jelica Predojević Samardžić istakla je da je ovo udruženje inicijator ovogodišnje akcije koju je podržao predsjednik Republike Milorad Dodik.

“Nabavićemo transportne inkubatore u pokušati organizovati bezbjedan transport vitalno ugrožene djece. Nadam se da će akcija zaživjeti” istakla je Predojević Samardžić.

Humanitarnu akciju koju realizuje Srpska kao i nebrojeno puta do sada podržao je dr Nele Karajlić.

“Ovo je naš zalog za budućnost i ne postoji nijedna važnija akcija od ove” poručio je Karajlić.

 

Glumac Enis Bešlagić smatra da je od velikog značaja da institucije prepoznaju značaj tradicionalne donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, ali i sličnih akcija kako bi dobile publicitet koji je potreban.

“Važno je da institucije prepoznaju ovakve akcije i onda se to digne na jedan viši nivo i dobije publicitet. Građani onda mogu na pravi način da reaguju i da se akcija uspješno privede kraju”, rekao je Bešlagić novinarima u Banjaluci prije početka večerašnje manifestacije pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Humanitarni broj pozvan više od 8.000 puta

“M:telov” humanitarni broj 1411 do sada je pozvan 8.045 puta radi prikupljanja sredstava koja će porodilištima širom Srpske obezbijediti transportne inkubatore i tako omogućiti savremeni neonatalni transport.

Građani i dalje pozivom na ovaj broj mogu da daju doprinos akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Broj je otvoren od danas od 12.00 časova do ponoći.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić poručio je da je transport novorođenih beba koje imaju zdravstvenih problema jako važan, zbog čega ključnu ulogu igraju transportni inkubatori, za šta se sredstva prikupljaju večeras u tradicionalnoj akciji i donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima".

"UKC ima dobre preduslove za prihvatanje beba. Stručno i kadrovski smo u nivou moćnih centara u Evropi i svijetu, a večerašnja akcija će omogućiti bezbjedan i adekvatan tretman tokom transporta pacijenata", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

 

Među muzičkim zvjezdama koje su se odazvale akciji je i pjevač Aco Pejović koji je rekao da je uvijek tu za ovakve priče.

“Banjaluka je još jedna moja kuća i ako mogu da doprinesem ovako plemenitoj akciji za obezbeđenje transportnih inkubatora tu sam” rekao je Pejović.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić čestitala je inicijatoru donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" Miloradu Dodiku i što Srpska i Srbija ulažu napore za povećanje nataliteta.

Kisićeva je u obraćanju na ovoj večeri rekla da je u Srbiji svaka deseta beba rođena prijevremeno dok je u Republici Srpskoj taj broj oko osam.

Ona je navela da prijevremena rođenja nisu tako rijetka, ali je istakla da su te bebe borci.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je akcija " S ljubavlju hrabrim srcima" velika stvar za sve nas i da je veoma važno da zajedno učestvujemo u aktivnostima koje su neophodne da pomognemo onima koji su najugroženiji.

“ Ovo je nadogradnja zdravstvenog sistema. Transportni inkubatori već postoje ali je potrebno obezbijediti još za sve bolnice kako bismo obezbijediti bezbjedan helikopterski ili drumski prevoz za bebe koje su ugrožene. Ovo će biti velika pomoć za naše pedijatre ali i za sve roditelje” istakao je Šeranić.

62.411 građana je do ovog trenutka pozvalo humanitarni broj 1411.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana