Počelo deminiranje priobalnog pojasa od gradskih bazena do Klakara

Srna
Foto: srna

BROD- U Brodu je danas počelo deminiranje priobalnog pojasa uz rijeku Savu od gradskih bazena do sela Klakar ukupne površine 835.000 metara kvadratnih.

Radove finansira američka Ambasada u BiH, a izvođač je britanska nevladina organizacija Savjetodavna grupa za mine /MAG/. Šef Regionalne kancelarije BH MAK-a u Banjaluci Boris Đukić rekao je da je ovo prioritetan projekat za opštinu Brod jer se minsko sumnjiva površina nalazi između plovnog puta rijeke Save, magistralnog puta Brod-Odžak, te u neposrednoj blizini naselja.

"Ovo je minski najzagađenije područje i očekujemo pronalazak na desetine, pa i stotine zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U ranijem periodu je parcijalno rađeno deminiranje, a realizacijom ovog projekta kompletna površina biće očišćena od minsko-eksplozivnih sredstava", izjavio je novinarima Đukić.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić, koji je prisustvovao početku deminiranja, naveo je da se na području Broda i dalje nalazi nekoliko kilometara kvadratnih minsko sumnjivih površina. "Površina na kojoj je počelo deminiranje dijelom se nalazi u užem centru grada i konačno je došlo vrijeme da se cijeli priobalni pojas do Klakara očisti od mina.

To će stvoriti uslove za bezbjedno korištenje resursa rijeke Save, poljoprivrednog zemljišta i uopšte ovog terena", istakao je Vidić. Prema planu, radovi će biti završeni u naredna četiri mjeseca. Tokom deminiranja, zbog bezbjednosti će dolaziti do povremenih obustava saobraćaja na magistralnom putu Brod-Odžak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana