Počeli “Dani Srpske kuće”: Humana misija za bezbrižniju budućnost mališana

Srna
Počeli “Dani Srpske kuće”: Humana misija za bezbrižniju budućnost mališana

BANjALUKA - Izvođenjem monodrame “Jefimija - Jelena Mrnjavčević” u Banjaluci je počela manifestacija “Dani Srpske kuće”, čiji je cilj da se prikupe sredstva za izgradnju kuća za višečlane, socijalno ugrožene porodice u Republici Srpskoj.

Manifestaciju “Dani Srpske kuće” organizuje Fondacija “Srpska kuća” u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Dječijim pozorištem Republike Srpske.

Jelena Trninić Milićević iz Fondacije “Srpska kuća” navela da su do sada izgrađene i useljene tri kuće, dok su četiri u izgradnji.

-Nama je najveće zadovoljstvo kada se kuća završi i kad vidimo osmijeh na licima onih kojima je kuća namijenjena - rekla je Milićevićeva novinarima uoči početka manifestacije.

Ona je rekla da sve više ljudi želi da se priključi Fondaciji “Srpska kuća”.

-U tom segmentu osmišljamo razne događaje koji prate veliki broj publike i to je pravi način da se dobar glas daleko čuje - rekla je Miličevićeva.

Ona je navela da će manifestacija “Dani Srpske kuće” biti prilika za spajanje umjetnosti, humanosti i onih koji dijele zajedničku misiju, a to je da se pomogne djeci da imaju bolju, sigurniju i bezbrižniju budućnost, da se rađaju i ostaju u Srpskoj.

Glumica trebinjskog pozorišta “Male stvari” Tijana Nikolić izrazila je zadovoljstvo što je dio ove manifestacije i istakla da je monodrama “Jefimija - Jelena Mrnjavčević” priča o ženi koja je gradila srpske kuće i upisala se u istoriju kao stub i čuvar pravoslavlja, pisane riječi i umjetnosti.

Režiser predstave Željko Milošević rekao je da je predstava istoriografska i biografska, dodajući da Jelena Mrnjavčević, čije je monaško ime Jefimija, zaslužuje da se o njoj govori.

U Dječijem pozorištu Republike Srpske sutra će biti odigrana predstava “Ne igraj na Engleze” u režiji Staše Koprivice, a u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

U četvrtak, 2. novembra predviđena je lutkarska predstava “Junak u tregerima” u režiji Dubravka Torjanca, a u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana