Počela "Višegradska staza"

Srna
Foto: SRNA

VIŠEGRAD - Recitalom "Igrokaz iz Andrićevih djela", koji su izveli učenici Srednje škole "Ivo Andrić", počela je manifestacija "Višegradska staza", posvećena ovom nobelovcu.

Nakon recitala, položeno je cvijeće na spomen-obilježje ovom nobelovcu kraj višegradske ćuprije, kao i na spomenik Andriću u Andrićgradu. Izbor tekstova za recital pripremila je profesor srpskog jezika i književnosti Radmila Trifković koja je rekla da su izdvojili dijelove teksta koji pokazuju kolika je bila Andrićeva povezanost za mjesto gdje odrastao.

"Kao i uvijek kada koračamo Višegradskom stazom i ovoga puta smo se sjetili koliko je ta staza bila značajna u Andrićevom životu, staza kojom je prvi put prohodao i koja je u njegovom životu ostavila neizbrisiv trag", naglasila je Trifkovićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Dragana Zečević rekla je da su za ovu priliku učenici škole zajedno sa profesoricom pripremili prigodan kulturno-umjetnički program u čast nobelovcu.

"Ivo Andrić je dio svog djetinjstva proveo u našem gradu, a i nakon toga je u više navrata dolazio u posjetu. U romanu Na Drini ćuprija, Andrić je na slikovit način opisao našu kasabu i ljude koji su živjeli u njoj, i na taj način je učinio svjetski poznatom", istakla je Zečevićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se tradicija i kvalitet ove manifestacije, posvećene liku i djelu Ive Andrića, svrstavaju u red najznačajnijih kulturnih manifestacija koje, osim književnosti, afirmišu i druge oblasti kulture.

"Danas smo okupljeni da se sjetimo neprolaznog djela našeg nobelovca i vjerujem da će Višegradska staza i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku", istakao je Đurević. Manifestacija "Višegradska staza" biće svečano otvorena večeras u 19.00 časova u Domu kulture u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana