Počela škola mačevanja u prisustvu italijanskog trenera

Srna
Počela škola mačevanja u prisustvu italijanskog trenera

PALE - Na Palama je večeras počela škola mačevanja za trenere iz BiH, s ciljem obuke, razmjene znanja i iskustava, a treninge će voditi predstavnik Evropske mačevalačke konfederacije Daniele Anile iz Italije.

Anile je izjavio da Evropska konfederacija želi da podijeli svoja iskustva i znanja o mačevanju, ali i da pruži podršku razvoju ovoga sporta u BiH.

"Ovo je razmjena iskustava, obuka i učenje onih koji se bave mačevanjem u BiH kako bi svoje znanje podigli na viši nivo. Cilj obuku trenera je da oni na višem nivou mogu da obučavaju polaznike i takmičare u svojim klubovima. Ovo je samo prvi korak u popularizaciji mačevanja u BiH", rekao je Anile, koji je prvi put u BiH.

Predsjednik Mačevalačkog saveza Republike Srpske Nemanja Vučetić rekao je da Anile ima 25 godina iskustva kao profesor mačevanja i da klub u kojem radi kao profesionalni trener ima 300 članova.

"Ovo je veliki podstrek Evropske mačevalačke konfederacije, ali i italijanskog saveza da podrži Mačevalački savez Srpske, kako bismo mogli da napredujemo jer mi u BiH tek uspostavljamo temelje mačevanja kao sporta", istakao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, Evropska mačevalačka konfederacija želi da pomogne svim savezima koji su u nastanku, poput BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije organizovanjem kampova i škola jer je mačevanje skup sport, tako da je značajna podrška u tehničkoj obuci i prenošenju znanja koju dobijaju.

Predsjednik i trener Mačevalačkog kluba "Romanija" u Istočnom Sarajevu Marijana Petronić rekla je da je u toku škola mačevanja za trenere kojih u BiH ima vrlo malo.

"Ovo će biti korak dalje u našem obrazovanju. Radujemo se što ćemo po tri sata provesti sa vrhunskim trenerom Anilom. Mačevanje je fin, elegantan sport od koga ne treba da bježi nijedna djevojčica, djevojka jer se možete razviti u kompletnu ličnost. Mačevanje je kao šah u pokretu", rekla je Petronićeva.

Škola mačevanja, organizovana na inicijativu predsjednika Evropske mačevalačke konfederacije Đorđa Skarca, trajaće do nedjelje, 5. novembra, u sportskoj dvorani "Peki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana