Počela primjena novog pravilnika: Lakše do oporavka poslije zahvata na srcu

GS
Počela primjena novog pravilnika: Lakše do oporavka poslije zahvata na srcu

BANjALUKA - Novim Pravilnikom o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinske rehabilitacije, čija primjena počinje danas, biće pojednostavljeno upućivanje na rehabilitaciju i dodatno unaprijeđena rehabilitacija djece oboljele od cerebralne paralize, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pojasnili su da se novim pravilnikom pojednostavljuje postupak upućivanja na medicinsku rehabilitaciju osiguranika nakon operativnih zahvata na srcu (bajpas, ugradnja vještačkih valvula, operacije na srčanim zaliscima i septumima), tumora miokarda, metoda revaskularizacije miokarda, te akutnog infarkta miokarda.

Predviđeno je da ljekar porodične medicine u ovim slučajevima izdaje uputnicu samo na osnovu prijedloga doktora medicine određene grane specijalnosti, te nije potrebno rješenje Fonda.

Radi unapređenja rehabilitacije djece oboljele od cerebralne paralize, novim pravilnikom je omogućena obnova rehabilitacije više puta godišnje budući da je potrebna robotička rehabilitacija dva puta u toku godine.

- Zadržana je ranije uvedena jednostavnija procedura upućivanja djece do 18 godina na rehabilitaciju, a to je samo na osnovu uputnice i prijedloga nadležnih ljekara - navode iz Fonda.

U Fondu ističu da je na listi bolesti, stanja i posljedica povreda za koje se obezbjeđuje medicinska rehabilitacija, koja je sastavni dio pravilnika, sada precizno navedeno u kojim slučajevima je potrebno zahtjev za rehabilitaciju uputiti komisiji Fonda kako bi se dobilo rješenje, a u kojim slučajevima to nije potrebno.

U listi je detaljnije i preglednije definisano koja medicinska dokumentacija je potrebna za prvu rehabilitaciju, koja za obnovu rehabilitacije, te rokovi korišćenja i slično. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana